Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) TBMM
B) Danıştay
C) Bakanlar Kurulu
D) Cumhurbaşkanı
E) TBMM Başkanı

1982 Anayasası'na göre devlet organlarının uyumlu ve düzenli çalışmasından kim sorumludur?

1982 Anayasası'na göre devlet organlarının uyumlu ve düzenli çalışmasından kim sorumludur?

A) Cumhurbaşkanı
B) Başbakan
C) Bakanlar Kurulu
D) Meclis Başkanı
E) Anayasa Mahkemesi

Cevap: A

Bunlar da ilginizi çekebilir: 
  

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti için bir sorun olmamıştır?

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti için bir sorun olmamıştır?

A) Boğazlar
B) Hatay
C) Türkiye - İran sınırı
D) Irak Sınırı
E) Nüfus Değişimi

Cevap:  C

Atatürk Dönemi dış politika gelişmelerinde Yunanistan

Atatürk Dönemi dış politika gelişmelerinde Yunanistan'ın Türkiye'de daha fazla sayıda Rum bırakma çabası, aşağıdaki sorunlardan hangisinin nedenini oluşturmuştur?

A) Ege Adaları
B) Nüfus Mübadelesi
C) Azınlık Hakları
D) Kıbrıs Sorunu
E) Yabancı okullar sorunu

Cevap: B

Moskova Antlaşması aşağıdakilerden hangisinin sonucunda imzalanmıştır?

Moskova Antlaşması aşağıdakilerden hangisinin sonucunda imzalanmıştır?

A) I. İnönü Savaşı
B) II. İnönü Savaşı
C) Kütahya‐ Eskişehir Savaşı
D) Sakarya Meydan Muharebesi
E) Büyük Taarruz

Cevap: A

Hangisi Amasya Genelgesi’nde alınan kararlar arasındayer almaz?

Aşağıdakilerden hangisi Amasya Genelgesi’nde alınan kararlar arasında yer almaz?

A) Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir
B) Azınlıklara sosyal ve siyasi dengeleri bozacak haklar verilemez
C) İstanbul Hükümeti üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmemektedir
D) Milletin bağımsızlığını yine, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır
E) Anadolu’nun güvenli yeri olan Sivas’ta milli bir kongre toplanacaktır

Osmanlı Devleti müttefiklerine yardım etmek amacıyla açmıştır

I. Galiçya Cephesi
II. Makedonya Cephesi
III. Irak Cephesi

yukarıdakilerden hangilerini Osmanlı Devleti müttefiklerine yardım etmek amacıyla açmıştır?

A) Yalnız I        
B) Yalnız II          
C) Yalnız III
D) I ve II           
E) I, II ve III

Aşağıdakilerden hangisi I. Balkan Savaşı’na katılan devletler arasında yer almaz?

Aşağıdakilerden hangisi I. Balkan Savaşı’na katılan devletler arasında yer almaz?

A) Sırbistan         
B) Karadağ          
C) Yunanistan
D) Bulgaristan   
E) Romanya

Selçuklular döneminde cami etrafında yapılan, medrese, kütüphane,imarethane ve hamamlardan oluşan yapı aşağıdakilerden hangisidir

Selçuklular döneminde cami etrafında yapılan, medrese, kütüphane, imarethane ve hamamlardan oluşan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Darüşşifa        
B) Bedesten          
C) Külliye
D) Tekke               
E) Şifahane

Hangisi Osmanlı Devleti’nde divanın bir karar organıolmaktan çok bir danışma organı olduğunu gösterir?

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde divanın bir karar organı olmaktan çok bir danışma organı olduğunu gösterir?

A) Divanda büyük davalara bakılması
B) Divanın gerekli görülen yerde toplanması
C) Divan görüşmelerinin belli günlerde yapılması
D) Kararlarda son sözün padişaha ait olması
E) Fatih döneminden itibaren sadrazamların divana başkanlık edebilmesi

Cevap:  D

Bunlar da ilginizi çekebilir: 
  

Karahanlıların aşağıdakilerden hangisine daha çok önem verdikleri söylenebilir

Karahanlılar ;
• Arapça’ya sadece din bilimlerinde yer vermişlerdir.
• Uygur yazısını kullanarak birçok Türkçe eser yazmışlardır.
• Tüm resmi yazışmalarda öz Türkçe kullanmışlardır.

yukarıdaki bilgiler göz önüne alındığında, Karahanlıların aşağıdakilerden hangisine daha çok önem verdikleri söylenebilir?

A) Bilimin gelişmesine
B) Türk kültürünün yayılmasına
C) Kültürel etkileşim sağlanmasına
D) Devletin sürekliliğine
E) Ulusal özelliklerin korunmasına

Cevap: E

Bunlar da ilginizi çekebilir:  

Temsil Heyeti aşağıdakilerin hangisinde hükümet gibi davranarak Batı Cephesi komutanını atamıştır

Temsil Heyeti aşağıdakilerin hangisinde hükümet gibi davranarak Batı Cephesi komutanını atamıştır?

A) Havza Genelgesi
B) Amasya Genelgesi
C) Erzurum Kongresi
D) Sivas Kongresi
E) Amasya Görüşmesi

Cevap: D

Bunlar da ilginizi çekebilir: 
  

KPSS 2010 Başvuruları Uzatıldı

KPSS 2010 Başvuruları Uzatıldı.Başvurular, 25 Mayıs 2010 Salı günü saat 17.00’ye kadar uzatılmıştır
LYS ve DGS başvurularının KPSS başvurularıyla aynı günlere denk gelmesinden dolayı başvurularda sıkıntılar yaşanıyordu. ÖSYM nihayet bugün harekete geçti ve KPSS ve DGS başvurularını 25 Mayıs 2010'a kadar uzattı. Duyurulur.

Başvuru Süresinin uzatılmasıyla ilgili Resmi Basın Duyurusu:
Başvuru Sürelerinin Uzatılması

(20.05.2010)
2010 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 2010 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS-Lisans) ve 2010 Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ye girecek olan adaylar bilgisayar sistemlerindeki tıkanıklık nedeniyle sınav ücreti yatırma ve başvuru işlemlerinde bazı zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle 2010 KPSS-Lisans ve 2010 DGS sınavları başvuruları ve banka işlemleri 20 Mayıs 2010 Perşembe günü (bugün) saat 13.30’dan itibaren durdurulmuş olup bu işlemler 21 Mayıs 2010 Cuma günü saat 10.00’da yeniden başlatılacaktır. KPSS-Lisans ve DGS başvuru ve banka işlemleri için süre 25 Mayıs 2010 Salı günü saat 17.00’ye kadar uzatılmıştır.

2010 LYS için banka işlemleri ve başvuru süresi daha önceden ilan edildiği gibi 20 Mayıs 2010 Perşembe günü (bugün) saat 17.00’de sona erecektir. Ancak bankaya sınav ücretini yatıran adaylar, başvuru işlemini internet üzerinden (http://ais.osym.gov.tr ) bugün saat 23.59’a kadar yapabileceklerdir.

KPSS-Lisans ve DGS adaylarının ÖSYM Başvuru Merkezlerini ve internet başvuru sistemini 21 Mayıs 2010 saat 10.00’a kadar kullanmamaları ve ilgili bankalara ücret yatırmak için gitmemeleri önemle rica olunur.

Adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur.

2010/1 Tercih Robotu Yayınlandı

Memurlar.net daha önceki atamalarda hazırladığı gibi  2010/1 atamalarında da tercih robotu hazırladı ve 18 Mayıs 2010 tarihi itibariyle tercih robotunu yayınladı.

2010/1 Tercih Robotu'na ulaşmak için TIKLAYINIZ

KPSS 2010 için Bankaya Para Yatırma Problemi

10-21 Mayıs 2010 tarihleri arasında başvurular için bankalara para yatırılması gerektiği halde, pazartesiden (17  Mayıs) itibaren ilgili hiç bir banka, ÖSYM'den kaynaklı problemden dolayı sistemin çalışmadığını gerekçe göstererek başvuru ücretlerini kabul etmiyor.

ÖSYM'nin bu konuya bir an önce çözüm bularak problemi ortadan kaldırmasını bekliyoruz.

KPSS 2010 ücretini yatırabileceğiniz bankalar:



  • Garanti Bankası (Paramatik)

  • Vakıfbak

  • HalkBank

  • Ziraat Bankası

  • Akbank

2010 yılının ilk memur ataması (2010/1) tercih kılavuzu yayınlandı ve başvurular başladı

2010 yılının ilk memur ataması (2010/1)  tercih kılavuzu yayınlandı ve başvurular başladı.


Başvurular: 17-26 Mayıs tarihleri arasında


Başvuru yapabilmek için adayların: 28-29 Haziran 2008 ve 21 Eylül 2008 tarihlerinde yapılmış olan KPSS (2008-KPSS Lisans ve 2008-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) birine girmiş ve bu sınavların en az birinden ilgili KPSS puanını almış olmaları gerekir.


PDF Formatındaki KPSS 2010/1 Tercih Kılavuzuna ulaşmak için tıklayın.



2009-2010 futbol sezonunda Turkcell Süper Liginde şampiyon olan takım aşağıdakilerden hangisidir?

2009-2010 futbol sezonunda Turkcell Süper Ligi'nde şampiyon olan takım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fenerbahçe
B) Trabzonspor
C) Bursaspor
D) Beşiktaş
E) Galatasaray

Cevap: C

Bunlar da ilginizi çekebilir: 
  

Yukarıdaki sanayi kuruluşlarından hangilerinin hammadde ihtiyacının tamamı dış alımla karşılanmaktadır?

I. Karabük demir-çelik fabrikası
II. Aliağa petrol rafinerisi
III. Bandırma boraks fabrikası

Yukarıdaki sanayi kuruluşlarından hangilerinin hammadde ihtiyacının tamamı dış alımla karşılanmaktadır?

A) Yanlız I     
B) Yanlız II        
C) I ve II
D) I ve III      
E) II ve III

Bunlar da ilginizi çekebilir:  

Hangisi Osmanlı Devleti'de İstanbul için kullanılan isimlerden biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde İstanbul için kullanılan isimlerden biri değildir?

A) Bab-ı Ali
B) Asitane
C) Deraliye
D) Dersaadet
E) Der-i Devlet

Bunlar da ilginizi çekebilir:  

Anadolu'da Türkler tarafından yapılan en eski külliye hangisidir?

Anadolu'da Türkler tarafından yapılan en eski külliye aşağıdakilerden hangisidir?

A) Divriği Külliyesi
B) Hunad  Hatun Külliyesi
C) Hacı Kılıç Külliyesi
D) Sahip Ata külliyesi
E) Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Bunlar da ilginizi çekebilir: 

Mimari eserlerinde çift başlı kartal sembolünü kullanan Türk-İslamdevleti aşağıdakilerden hangisidir?

Mimari eserlerinde çift başlı kartal sembolünü kullanan Türk-İslam devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Selçuklular
B) Memlükler
C) Osmanlılar
D) Safeviler
E) Timurlar

Bunlar da ilginizi çekebilir:
 

Mustafa Kemal aşağıdaki görevlerden hangisini üstlenmemiştir?

Mustafa Kemal aşağıdaki görevlerden hangisini üstlenmemiştir?

A) Hareket Ordusu Kurmay Başkanlığı
B) Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı
C) Lozan Heyeti Başkanlığı
D) Temsilciler Kurulu Başkanlığı
E) Askeri Ateşemiliterliği

Bunlar da ilginizi çekebilir:
 

2010 KPSS Lisans Başvuru Kılavuzu Yayınlandı

2010 KPSS Lisans Başvuru Kılavuzu ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayınlandı. Bu sene KPSS başvuruları 10.05.2010 - 21.05.2010 tarihleri arasında yapılacak. Sınav ise 10.07.2010 - 11.07.2010 günlerinde gerçekleştirilecek.


Başvuru Kılavuzuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

ALS Soru ve Cevapları Word Formatında (2010 ALS)

Türk Silahlı Kuvvetleri  Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı Soru ve Cevapları Word Formatında.


ALS 2010 SORU VE CEVAPLARI Word Formatında

Toprakların geliriyle asker yetiştirme sistemi

Türk-İslam Tarihi'nde ilk kez Gazneliler tarafından uygulanan toprakların geliriyle asker yetiştirme sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İkta    
B) Haraç    
C) Mülk
D) Vakıf  
E) Ahilik

Türklerin inanç sistemiyle bir ilgisi olamaz

Orta Asya Türkleri ile ilgili aşağıda verilen kavramlardan hangisinin Türklerin inanç sistemiyle bir ilgisi olamaz?

A) Kam
B) Şad
C) Baksı
D) Kurgan
E) Şaman

Cevap: B

Balbal, Kümbet, Kurgan

I. Balbal
II. Kümbet
III. Kurgan

Yukarıdakilerden hangileri İslamiyet'ten önceki Türk devletlerinde heykel sanatının var olduğuna kanıt sayılır?

A) Yanlız I   
B) Yanlız II   
C) Yanlız III
D) I ve II     
E) II ve III

Cevap: A

Mayıs 2010 Memur Alımı İlanı

2010 YILI MAYIS AYINDA KPSS SONUCUNA GÖRE YAPILACAK MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMİ HAKKINDA DUYURU

Başvuru Tarihleri: 17-26 Mayıs 2010 tarihleri arasında www.osym.gov.tr adresinden

Alınacak Memur ve Sözleşmeli Personel Sayısı: 13 bin 922

Doğal yetişme ortamı bulamaz

Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi Türkiye'nin iç kesimlerindeki bir bölgede sulama olanakları artırılsa bile, doğal yetişme ortamı bulamaz?


A) Mısır     B) Zeytin    C) Şekerpancarı

D) Pirinç   E) Ayçiçeği

Nemliliğin fazla olduğu yerlerde hissedilen sıcaklık normal sıcaklığa göre daha fazla olur.

"Nemliliğin fazla olduğu yerlerde hissedilen sıcaklık normal sıcaklığa göre daha fazla olur."
Buna göre, aşağıdaki illerin hangisinde normal sıcaklıkla hissedilen sıcaklık arasındaki fark en çok olur?

A) Ankara      
B) Konya    
C) Urfa
D) Mersin       
E) Erzurum

Bunlar da ilginizi çekebilir:
 

Cumhuriyet Dönemi'nde de devam eden ikilikleri ortadan kaldırmaya yöneliktir

I. Medeni Kanun'un kabulü
II. Uzunluk ve ağırlık ölçülerinin değiştirilmesi
III. Saltanatın kaldırılması

Yukarıdaki belirtilen inkılaplardan hangileri Cumhuriyet Dönemi'nde de devam eden "ikilikleri" ortadan kaldırmaya yöneliktir?

A) Yanlız I   
B) Yanlız II   
C) Yanlız III
D) I ve II      
E) II ve III

Bunlar da ilginizi çekebilir:
 

Cumhuriyetçilik ilkesine dayandığı savunulabilir

Cumhuriyet Dönemi'nde yaşanan;

I. Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası'nın kurulması
II. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi
III. Ölçü ve tartı birimlerinde değişiklik yapılması

gelişmelerinden hangileri Cumhuriyetçilik ilkesine dayandığı savunulabilir?

A) Yanlız I   
B) Yanlız III    
C) I ve II
D) II ve III  
E) I, II ve III

Bunlar da ilginizi çekebilir:  

Eşit ve ayrıcalıksız bir toplum

Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan;

I. Lakap ve Ünvanların yasaklanması
II. Medreselerin kapatılması
III. Medeni Kanun'un kabulü

gelişmelerinden hangilerinin "eşit ve ayrıcalıksız bir toplum" oluşturma amacına yönelik olduğu doğrudan söylenebilir?

A) Yanlız I    
B) I ve II   
C) I ve III
D) II ve III   
E) I, II ve III

Bunlar da ilginizi çekebilir:  

Batı Trakya'nın Yunanistan'a bırakılması

I. Yabancı okullar sorununun çözülmesi

II. Batı Trakya'nın Yunanistan'a bırakılması

III. Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılması

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk Dönemi gelişmeleri arasındadır?

A) Yanlız I    
B) Yanlız II       
C) I ve II
D) I ve III     
E) II ve III

Atatürkçü milliyetçilik anlayışı laiktir

Atatürkçü milliyetçilik anlayışı laiktir.

Bu yargı aşağıdakilerden hangisini destekler?

A) Milleti oluşturan unsurlar arasında ırk ve köken birliğinin temel alınması
B) Vatandaşların istedikleri dini ve mezhebi seçmesi
C) Toplumun ırk, din ve mezhep çizgileriyle bölünmesi
D) Devletin resmi bir dininin olmaması
E) Ümmetçi düşünce yapısı

Cevap: B

Atatürk'ün girişimi ile Cumhuriyet Döneminde kurulan ilk banka hangisidir?

Atatürk'ün girişimi ile Cumhuriyet Dönemi'nde kurulan ilk banka aşağıdakilerden hangisidir?

A) İş Bankası
B) Sanayi ve Maadin Bankası
C) Emlak ve Eytam Bankası
D) Menrkez Bankası
E) Ziraat Bankası

Cevap: A

Cumhuriyetin ilk 15 yılında kurulan bankalar arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının önemli yeri olmasında

Cumhuriyetin ilk 15 yılında kurulan bankalar arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın önemli yeri olmasında,

I. çiftçiye kredi verilmesi

II. ulusal bankalara destek verilmesi

III. Osmanlı Bankası'na verilmiş olan kağıt para çıkarma ayrıcalığının giderilmesi

görevlerinden hangilerini üstlenmiş bir kuruluş olmasının etkisi vardır?

A) Yanlız I       
B) Yanlız II    
C) Yanlız III
D) II ve III     
E) I, II ve III

[Cevap: D

Atatürk'ün bu sözleriyle aşağıdaki ilkelerden hangisi arasında bağlantı kurulamaz

- Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
- Kalkınmamız ancak öz değerlerle mümkündür.
- Milletler ilerlemek için medeniyete katılmalıdır.
- Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.

Atatürk'ün bu sözleriyle aşağıdaki ilkelerden hangisi arasında bağlantı kurulamaz?

A) Cumhuriyetçilik
B) İnkılapçılık
C) Milliyetçilik
D) Halkçılık
E) Laiklik

Bunlar da ilginizi çekebilir: 

İhtilal Beyannamesi

Kurtuluş Savaşı'nın "İhtilal Beyannamesi" diye tanımlanan Amasya Genelgesi'nde "Milletin İstiklalini yine milletin azaim ve kararı sağlayacaktır." maddesi yer almıştır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

I. Yönetim anlayışının değişeceği

II. Kurtuluş Savaşı'nın ulusallaştırılmak istendiği

III. İstanbul Hükümeti ile ortak hareket edildiği

durumlarından hangilerinin geçerli olduğu savunulabilir?

A) Yanlız I    
B) Yanlız II   
C) I ve II
D) I ve III    
E) I, II ve III

Bunlar da ilginizi çekebilir?

Gelişmelerinden hangileri gizli antlaşmaların uygulamaya konulduğunukanıtlar niteliktedir

I. Dünya Savaşı sırasında itilaf Devletleri kendi çıkarları doğrultusunda Osmanlı topraklarını paylaşmak için aralarında gizli antlaşmalar imzalamışlardır.

Buna göre;

I. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Anadolu'da işgallerin başlaması
II. Rusya'nın I. Dünya Savaşı'ndan çeklimesi
III. Anadolu'da Kuvay-i Milliye direnişinin başlaması

gelişmelerinden hangileri gizli antlaşmaların uygulamaya konulduğunu kanıtlar niteliktedir?

A) Yanlız III     
B) I ve II     
C) I ve III
D) II ve III      
E) I, II ve III

Batan petrol platformu nedeniyle 2010 Nisan ayında büyük çevrefelaketine neden olan petrol sızıntısı aşağıdaki körfezlerdenhangisinde meydana gelmiştir?

2010 Nisan ayında Batan petrol platformu nedeniyle büyük çevre felaketine neden olan petrol sızıntısı aşağıdaki körfezlerden hangisinde meydana gelmiştir?

A) Fundy Körfezi
B) Kuveyt Körfezi
C) Basra Körfezi
D) Aden Körfezi
E) Meksika Körfezi

Her yıl 1 Mayıs'ta kutlanan Emek ve Dayanışma Bayramı 2010 1 Mayıs'ındaİstanbul'da

Her yıl 1 Mayıs'ta kutlanan Emek ve Dayanışma Bayramı 1 Mayıs  2010'da İstanbul'da aşağıdaki meydanların hangisinde kutlanmıştır?

A) Bakırköy Özgürlük Meydanı
B) Taksim Meydanı
C) Sultan Ahmet Meydanı
D) Üsküdar Meydanı
E) Beyazıt Meydanı

Yukarıdaki ifadelerden hangileri TBMM'nin milletin tek temsilcisi olduğunun doğrudan göstergesidir

I. Meclisin üstünde hiçbir güç yoktur.

II. Milli iradenin egemen kılınması esastır.

III. Padişah ve halife, meclisin yasaları doğrultusunda yerini alacaktır.

Yukarıdaki ifadelerden hangileri TBMM'nin milletin tek temsilcisi olduğunun doğrudan göstergesidir?


A) Yanlız I     B) Yanlız II        C) I ve II

D) II ve III    E) I, II ve III

Osmanlı Devleti'nde XIX. yy'da görülen gelişmelerinden hangilerinin devlet otoritesini artırmaya yönelik olduğu savunulabilir?

Osmanlı Devleti'nde XIX. yy'da görülen

I. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması

II. Köylere muhtarların atanması

III. Sened-i İttifak'la ayanların devlete bağlılık sözü verilmesi

gelişmelerinden hangilerinin devlet otoritesini artırmaya yönelik olduğu savunulabilir?

A) Yanlız I                B) Yanlız II         C) I ve III

D) II ve III               E) I, II ve III