Gelir dağılımı eşitsizliği Türkiye

OECD’nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarına göre Türkiye kaçıncı sıradadır?

A) Birinci
B) İkinci
C) Üçüncü
D) Dördüncü
E) Beşinci

NBA (Amerikan Ulusal Basketbol Ligi) Avrupa'da basketbol yıldızları yetiştirmek amacıyla pilot bölge olarak aşağıdaki ülkelerden hangisinde okul açmaya karar vermiştir?

NBA (Amerikan Ulusal Basketbol Ligi) Avrupa'da basketbol yıldızları yetiştirmek amacıyla pilot bölge olarak aşağıdaki ülkelerden hangisinde okul açmaya karar vermiştir?

A) İtalya
B) Türkiye
C) Fransa
D) Almanya
E) Bosna Hersek

Türkiye'nin ilk kukla filmi

Türkiye'nin ilk kukla filmi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Unutursam Fısılda
B) Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu
C) Rimolar ve Zimolar
D) Deliha
E) Arı Maya

ABD ile Kuzey Kore arasınsa krize neden olan Sony firmasının filmi aşağıdakilerden hangisidir?

ABD ile Kuzey Kore arasınsa krize neden olan Sony firmasının filmi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çakallarla Dans
B) Son Umut
C) Röportaj
D) John Wick
E) Kesik

25. Uluslararası Kartaca Film Festivali Altın Tanit Ödülü

Tunus'ta düzenlenen 25'inci Uluslararası Kartaca Sinema Festivali'nde "Altın Tanit" ödülüne layık görülen film hangisidir?

A) 18'inde Arananlar
B) Madam Esteri
C) Devlet Sınavı
D) Kar Yağışından Önce
E) Ömer

2013 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye kaçıncı sıradadır?

2013 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında Türkiye kaçıncı sıradadır?

A) Birinci
B) ikinci
C) Üçüncü
D) Dördüncü
E) Beşinci

TBMM Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni hangi yıl imzalamıştır?

TBMM Uluslararası Çalışma Örgütü'nün176  Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni  hangi yıl imzalamıştır?

A) 2014
B) 2013
C) 2012
D) 2010
E) 2009


Türkiye'nin 3. büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü hangi baraj göleti üzerindedir?

Türkiye'nin 3. büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü hangi baraj göleti üzerindedir?

A) Atatürk Baraj Göleti
B) Keban Baraj Göleti
C) Almus Baraj Göleti
D) Seyhan Baraj Göleti
E) Hirfanlı Baraj Göleti

2014 yılı içerisinde düzenlenen NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesi aşağıdaki şehirlerden hangisinde yapılmıştır?

2014 yılı içerisinde düzenlenen NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesi aşağıdaki şehirlerden hangisinde yapılmıştır?

A) New York
B) Paris
C) Londra
D)New Port
E) Barcelona

19. Milli Eğitim Şurası aşağıdaki illerden hangisinde yapılmıştır?

19. Milli Eğitim Şurası  Aşağıdaki illerden hangisinde yapılmıştır?

A) Amasya
B) Ankara
C) İstanbul
D) Konya
E) Antalya

Küresel Eğitime Katkı Ödülünü Alan ilk Türk

Birleşmiş Milletleri (BM)'in “Küresel Eğitime Katkı Ödülü”nü verdiği ilk Türk isim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ahmet Nazif Zorlu
B) Bülent Eczacıbaşı
C) Rahmi Koç
D) Enver Yücel
E) Cem Boyner

Türkiyenin En Yüksek Barajı hangisidir?

Türkiyenin En Yüksek Barajı hangisidir?

A) Kızılsu Barajı
B) Yusufeli Barajı
C) Ermenek Barajı
D) Adatepe Barajı
E) Sarımsaklı Barajı

Tunceli Üniversitesi'nin yeni adının aşağıdakilerden hangisi olması kararlaştırılmıştır?

Tunceli Üniversitesi'nin yeni adının aşağıdakilerden hangisi olması kararlaştırılmıştır?

A) Hozat Üniversitesi
B) Ovacık Üniversitesi
C) Munzur Üniversitesi
D) Hacı Bektaş-ı veli Üniversitesi
E) Yunus Emre Universitesi

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk misafiri aşağıdakilerden hangisidir?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk misafiri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Francois Hollande
B) Davis Cameron
C) Papa Fransuva
D) Barack Obama
E) İlham Aliyev

Bedelli askerlik

"Bedelli askerlik" ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Cumhuriyet dönemine ilk kez 1987'de uygulanmıştır.
B) 1999'daki uygulamanın geliri Marmara depreminde zarar görenler için kullanıldı.
C) Anayasa Mahkemesi tarafından eşitliği ihlal etmediğine karar verilmiştir.
D) ilk kez 19. yy'da Osmanlı devleti tarafından uygulanmıştır.
E) Bedelli askerlik zorunlu askerliğin yerine alternatif olarak ücret karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanır.

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu aşağıdakilerden hangisidir?

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türksat 6A
B) Türksat 5A
C) Türksat 4A
D) Türksat 3A
E) Türksat 2A

Tanrı parçacığı nedir?

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin Tanrı Parçacığı olarak adlandırdığı atom altı parçacığın asıl adı nedir?

A) Higgs Buzonu
B) Hadron
C) Proton Işını
D) CERN
E) Heuer

Soma'da yaşanan maden faciası sonrasında aşağıdaki devletlerden hangisi milli yas ilan etmiştir?

Soma'da yaşanan maden faciası sonrasında aşağıdaki devletlerden hangisi milli yas ilan etmiştir?

A) KKTC - Pakistan
B) Almanya  - Azerbaycan
C) KKTC - Azerbaycan
D) Azerbaycan - Pakistan
E) Afganistan - Pakistan

G8 Ülkeleri

Aşağıdakilerden hangisi G8 ülkelerine dahil değildir?

A) ABD
B) Rusya
C) Almanya
D) Çin
E) İngiltere

Belediye meclisinin özellikleri, görev ve yetkileri

Belediye meclisinin özellikleri, görev ve yetkileri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Belediye idaresinin en üst görüşme ve karar organıdır.
B) Başkanı, belediye başkanıdır.
C) Bütçe ve kesin hesap işlemlerini karara bağlar.
D) Beş yıllığına seçilen üyeleren oluşur.
E) Kamulaştırmaya karar verir.

1982 Anayasası'nın yargı organı ile ilgili düzenlemelerine göre

I. Danıştay üyelerinin dörtte üçü, birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından HSYK'ce seçilir.
II. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı beş yıllığına seçilir.
III. Uyuşmazlık Mahkemesi başkanını Anayasa Mahkemesi seçer.
IV. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde askeri hakim sınıfından olmayan üyelerin görev süreleri en fazla dört yıldır.

1982 Anayasası'nın yargı organı ile ilgili düzenlemelerine göre yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

A) I ve II
B) I,II ve III
C) I, III ve IV
D) II, III ve IV
E) I, II, III, IV

Nobel Barış ödülünü kazanan en genç kişi kimdir?

Nobel Barış ödülünü kazanan en genç kişi kimdir?

A) Malala Yusufzay
B) Kailash Satyarthi
C) Thorbjörn Jagland
D) Edvard Moser
E) Joseph Rotblat

Başbakan ve Başbakanın Bakanlar Kurulundaki Görevleri

Başbakan ve başbakanın Bakanlar Kurulundaki görevleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Başbakan, Bakanlar Kurulunun başkanı olarak bakanlar arasındaki iş birliğini sağlar ve hükümetin genel siyasetinin yürütülmesini gözetir.
B) Başbakan, meclis içinden veya dışından seçilebilir; meclis dışından seçilen başbakanın da milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması gerekmektedir.
C) Başbakan, bakanlara karşı sorumludurlar.
D) Başbakanın Yüce Divan'a sevki halinde hükümet istifa istemiş sayılır.
E) Anayasa'nın 116. maddesi gereğinde seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir başbakan atar.

BAFTA tarafından yabancı dildeki en iyi film dalında Oscar adayı gösterilen Nihat Seven filmi aşağıdakilerden hangisidir?

BAFTA tarafından "yabancı dildeki en iyi film" dalında Oscar adayı gösterilen Nihat Seven filmi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Uzun Yol
B) Hadi İnşallah
C) Deliha
D) Unutursam Fısılda
E)  Karışık Kaset

Orhan Pamuk Son Romanı 2014

Nobel Ödüllü Orhan Pamuk'un 2014 yılında yayınlanan ve boza satıcısı Mevlüt'ün hayatını anlattığı romanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kafamda Bir Tuhaflık
B) Benim Adım Kırmızı
C) Babamın Bavulu
D) Kara Kitap
E) Cevdet Bey ve Oğulları

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifini işleyen

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifini işleyen ve Devlet Tiyatroları tarafından da sahnelenen eseri aşağıdakilerden ahngisidir?

A) Kaldırımlar
B) Künye
C) Sabır Taşı
D) Altun Halka
E)  Para

Dünyada en iyi 50 öğretmen arasına giren Türk öğretmen

Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nin seçtiği "dünyada en iyi 50 öğretmen" arasına giren Türk öğretmen kimdir?

A) Bilge Suakar
B) Hande Bilici
C) Dilek Livaneli
D) Nuran Çolakoğlu
E) Leyya Şebnem Gül

2014'ün En İyi Uygulamaları

Google tarafından Türkiye için hazırlanan "2014'ün En İyi Uygulamaları" listesinde aşağıdaki Android uygulamalarından hangisi 1. sırada yer almıştır?

A) Sahibinden.com
B) Gittigidiyor.com
C) Hepsiburada.com
D) Hızlıal.com
E) Arabam.com

Gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkeler

2012 verilerine OECD üye ülkeler içerisinde gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) ABD
B) İsrail
C) Malezya
D) Brezilya
E) Türkiye

Meclis Soruşturması

TBMM'nin hükümeti denetleme  yollarından biri olan meclis soruşturması ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

A) En az 20 milletvekili bir siyasi parti grubu veya Bakanlar Kurulu tarafından meclis soruşturması açılması teklif edilebilir.
B) Belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemedir ve bu inceleme bir komisyon tarafından yürütülür.
C) Meclis, meclis soruşturması açılması isteminin en geç bir ay içinde görüşür ve gizli oy ile karara bağlar.
D) Meclis soruşturması önergesi verilişinden sonraki 3 gün içinde bastırılarak üyelere dağıtılır.
E) Meclisteki siyasi parti grupları meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapma kararı verebilir.

En çok uluslararası insani yardım yapan ülke

Gayri safi milli hasıla (GSMH) bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) ABD
B) Türkiye
C) Almanya
D) ABD
E) Çin

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin kanun teklifi

Bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin kanun teklifi, aşağıdakilerden hangisi tarafından kabul edilmiştir?

A) TBMM Milli Savunma Komisyonu
B) TBMM Adalet Komisyonu
C) TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu
D) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu
E) TBMM Dilekçe Komisyonu

2. İstanbul Tasarım Bienali tarihleri

2. İstanbul Tasarım Bienali hangi tarihler arasında düzenlenmiştir?

A) 4 Temmuz - 25 Temmuz 2014
B) 4 Kasım - 19 Kasım 2014
C) 1Aralık - 31 Aralık 2014
D) 1 Kasım - 14 Aralık 2014
E)  5 Eylül - 15 Ekim 2014

2014 yılı 1. Dünya Savaşı'ının kaçıncı yıl dönümüdür?

2014 yılı 1. Dünya Savaşı'ının kaçıncı yıl dönümüdür?

A) 98
B) 99
C) 100
D) 101
E) 102

TBMM başkan vekili ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

I. Üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun meclis içinde veya dışındaki faaliyetlere katılamaz.
II. Görevlerinin gereği olan haller dışında, meclis tartışmalarına katılamaz.
III. Oturumu yöneten başkan vekili mecliste oy kullanabilir.

TBMM başkan vekili ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

Yukarıdaki temel hak ve hürriyetlerden hangileri "pozitif statü hakları" çerçevesinde düzenlenmiştir?

I. Kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüslerin kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilmesi
II. Kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaması
III. Hiç kimsenin kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaması
IV. Türk babanın veya Türk annenin çocuğunun Türk olması

Yukarıdaki temel hak ve hürriyetlerden hangileri "pozitif statü hakları" çerçevesinde düzenlenmiştir?

A) I ve II
B) II ve III
C) I, II ve III
D) I, II ve IV
E) I, II, III ve IV


Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında, sınırlama aracının amacı gerçekleştirmeye elverişli olması ve amaçla araç arasında orantı olması, aşağıdaki ilkelerden hangisini ifade eder?

Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında, sınırlama aracının amacı gerçekleştirmeye elverişli olması ve amaçla araç arasında orantı olması, aşağıdaki ilkelerden hangisini ifade eder?

A) Sınırlamanın kanunla yapılması ilkesi
B) Anayasanın sözüne, ruhuna uygunluk ilkesi
C) Ölçülülük ilkesi
D) Hakkın özüne dokunmama ilkesi
E) Laik cumhuriyet gereklerine uygun olma ilkesi


1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler ve gelişmeler göz önüne alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler ve gelişmeler göz önüne alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) 1928'de "Devletin dini islamdır." hükmü anayasadan çıkarılmıştır.
B) 1930'da kadınlara genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
C) 1933'te kadınlar, muhtarlık seçimlerine katılma hakkını almıştır.
D) 1937'de Atatürk ilkeleri anayasaya girmiştir.
E) 1946'da ilk defa birden fazla parti seçimlere katılmıştır.

Dünya Engelliler Günü her yıl aşağıdaki günlerden hangisinde kutlanır?

Dünya Engelliler Günü her yıl aşağıdaki günlerden hangisinde kutlanır?

A) 3 Ağustos
B) 3 Eylül
C) 3 Ekim
D) 3 Kasım
E) 3 Aralık

Seçim Barajı

Seçim barajı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır.

A)  Geçerli oyların % 10'unu geçmeyen partiler milletvekili çakaramazlar.

B) Bağımsız adayların seçilebilmesi de seçim yapılan çevrelerin tümünde %10'luk barajı aşması ile     mümkündür.

C) Kontenjan adayı gösterilen seçim çevrelerinde, geçerli oyların en çoğunu almış olan siyasi partinin kontenjan   adayı, seçim çevresi barajını aşıp aşmadığına bakılmaksızın milletvekilliğini kazanmış olur.

D) Ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların % 10'unu geçmeyen partiler milletvekili çıkarabilirler.

E) YSK, siyasî partilerin ülke genelinde aldığı oy yüzdesini hesaplar ve yüzde onluk barajı aşan siyasî partilerin   isimlerini il seçim kurullarına bildirir ve ilân eder.


Avrupa Uzay Ajansı'nın 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Avrupa Uzay Ajansı'nın 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rosetta
B) Goldstone
C) Esa
D) Philae
E) Canberra

Avrupa Uzay Ajansı'nın 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı inceleme modülü aşağıdakilerden hangisidir?

Avrupa Uzay Ajansı'nın 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı inceleme modülü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rosetta
B) Goldstone
C) Esa
D) Philae
E) Canberra

2015 yılı için G20 dönem başkanlığı aşağıdaki ülkelerden hangisine verilmiştir?

2015 yılı için G20 dönem başkanlığı aşağıdaki ülkelerden hangisine verilmiştir?

A) İngiltere
B) Çin
C) Rusya
D) Türkiye
E) Fransa

Ölüm karinesi gereğince nüfus kütüğüne düşülecek olan ölüm kaydı aşağıdakilerin hangisinin emri ile yapılabilmektedir?

Ölüm karinesi gereğince nüfus kütüğüne düşülecek olan ölüm kaydı aşağıdakilerin hangisinin emri ile yapılabilmektedir?

A) Mahalle muhtarı
B) Mirasçıların talebi ve mahkeme kararı
C) Cumhuriyet savcısı
D) Sulh hakimi
E) Mahallin en büyük mülki amiri

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının özellikleri arasında değildir?

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının özellikleri arasında değildir?

A) Kişi ile devlet arasındaki ilişkileri düzenler.
B) Geneldir.
C) Sosyal hayatı düzenler.
D) Yalnızca manevi müeyyideleri vardır.
E) Süreklidir.


Buna göre bölgede sulamanın artması, aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin ekim alanını daraltacak olmasına rağmen veriminde artış sağlanacaktır?

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı tarım ürünlerinin yetişme alanı genişleyecek ve birim alandan elde edilecek verim artacaktır.

Buna göre bölgede sulamanın artması, aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin ekim alanını daraltacak olmasına rağmen veriminde artış sağlanacaktır?

A) Tütün
B) Pamuk
C) Mısır
D) Şeker Pancarı
E) Buğdağ


Aşağıdaki bölümlerin hangisinde termal ve kış turizmi faaliyetleri daha yaygındır?

Aşağıdaki bölümlerin hangisinde termal ve kış turizmi faaliyetleri daha yaygındır?

A) Konya Bölümü
B) Güney Marmara Bölümü
C) Asıl Ege Bölümü
D) Orta Fırat Bölümü
E) Orta Karadeniz Bölümü

Sebze ve meyve üreticilerinin üretim fazlasından doğan zararlarını engellemede aşağıdakilerden hangisi uygun bir yöntem olamaz?

Sebze ve meyve gibi yaş olarak tüketilen ürünlerdeki üretim fazlalığı, fiyatların düşmesine ve çiftçilerin zarar etmesine neden olmaktadır.

Sebze ve meyve üreticilerinin üretim fazlasından doğan zararlarını engellemede aşağıdakilerden hangisi uygun bir yöntem olamaz?

A) Destekleme alımları yapmak
B) Soğuk hava depolarını yaygınlaştırmak
C) Konserve ve meşrubat sanayisini geliştirmek
D) İhracat olanaklarını artırmak
E) Üretim planlaması yapmak


Gözlemcinin tespitleri doğrultusunda aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Bir gözlemci yapmış olduğu araştırmalar sonucunda,
  • Antalya Bölümü'nde keçi eti,
  • Orta Fırat Bölümü'nde koyun eti,
  • Erzurum-Kars Bölümü'nde büyükbaş hayvan eti tüketiminin daha fazla olduğunu saptamıştır.
Gözlemcinin tespitleri doğrultusunda aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) Bölgeler arasında farklı hayvansal ürünlere yönelme var.
B) Hayvansal ürün üretimi bu alanlarda yeterli değildir.
C) Doğal şartlar hayvansal üretim ve tüketim üzerinde de etkilidir.
D) Bakımı kolay olduğu için küçükbaş hayvan yetiştiricişiği daha fazladır.
E) Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndedir.

Bu bilgiler, sözü edilen bölgemiz ile ilgili ağağıdaki yargılardan hangisine ulaşmak için yeterlidir?

Bir bölgede en çok yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar; nohut, mercimek gibi baklagiller ve bazı yerlerde de şeker pancarıdır.

Bu bilgiler, sözü edilen bölgemiz ile ilgili ağağıdaki yargılardan hangisine ulaşmak için yeterlidir?

A) Akarsuların rejimi düzenlidir.
B) Tarım alanlarının sınırlı olduğu engebeli bir bölgedir.
C) Kırsal kesimde dağınık yerleşmeler hakimdir.
D) Yağışın az olduğu, sulama sorunlarının yaşandığı bir bölgedir.
E) Nüfusu daha çok kırsal kesimde toplanmıştır.

Çözüm: Öncüllerdeki ifadeye göre tarım ürünlerinin genel özelliklerine bakıldığında  kurak iklimlerin ürünü olduğu açıktır. Bu ürünlerden hareketle bölge için İç Anadolu'dur demek mümkün.

Böylece,
A, akarsuları düzensiz,
B, tarım alanları sınırlı değil,
C, yerleşme tarzı dağınık değil, toplu,
E, nüfusu kırsal kesimde değil kentlerde yaşamaktadır ifadeleri yanlışken
D, ise kesin olan sulama sorunu olduğu ve iklimin kurak olduğudur.

Buna göre aşağıda verilen sanayi tesisi ve kurulduğu yer eşleştirmelerinden hangisinde dikkate alınan özellik diğerlerinden farklı bir nedene dayanmaktadır?

Bir yerde sanayi tesisi kurulurken ham madde ve enerji kaynağına yakınlık, işçi ücretinin ucuzluğu ve pazarlama olanaklarının uygunluğu gibi özellikler aranır.

Buna göre aşağıda verilen sanayi tesisi ve kurulduğu yer eşleştirmelerinden hangisinde dikkate alınan özellik diğerlerinden farklı bir nedene dayanmaktadır?

A) Bakır işletme tesisi - Samsun
B) Bitkisel yağ sanayisi - Balıkesir
C) Şeker sanayisi - Çorum
D) Gübre sanayisi - Mardin
E) Kağıt sanayisi - Muğla

Çözüm: Sanayi tesislerinin dağılımı, Türkiye coğrafyasından en çok sorulan sorulardan biridir. Burada ise ham maddeye yakın olma şartı sorulmuştur.

B) Balıkesir'de ayçiçeği, zeytin gibi yağ bitkileri üretilir, dolayısı ile yağ sanayisinin burada kurulmasında ham madde etkilidir.
C) Çorum'da şeker pancarı üretilir. Ham madde etkendir.
D)  Mardin'de fosfat çıkarılır ve gübrenin ham maddesidir.
E) Muğla, Ege Bölgesi'nin en gür ormanlarına sahip olduğundan ham madde için kağıt sanayisi buraya kurulmuştur.
A) Samsun'da bakır çıkarılmaz. Bakır işleme tesisinin buraya kurulmasının nedeni ulaşım koşullarının uygun olmasıdır.

Türkiye'de bulunmayan maden çeşitleri bakımından aşağıdakilerden hangisi bir arada verilmiştir?

Türkiye maden çeşitleri bakımından zengin bir ülkedir. ancak bazı madenlere rastlanmaz.

Türkiye'de bulunmayan maden çeşitleri bakımından aşağıdakilerden hangisi bir arada verilmiştir?

A) Kurşun, Çinko, Manganez
B) Boksit, Demir, Bakır
C) Antimon, Manganez, Tungsten
D) Kobalt, Platin, Titanyum
E) Kükürt, Bakır, Demir

Çözüm: Türkiye dört farklı jeolojik süreci sırası ile yaşayan bir arazi yapısına sahip olması, ayrıca yanardağların bulunması nedeniyle de yer altı çeşitliliği yüksek olan bir ülkedir.

A) Kurşun, Çinko: Elazığ,  Manganez: Adana
B) Boksit: Antalya,  Demir: Sivas, Bakır: Artvin
C) Antimon, Manganez: Bilecik  Tungsten: Bursa
D) Kobalt, Platin, Titanyum: Türkiye Coğrafya'sında yer almayan kaynaklardandır.
E) Kükürt: Isparta,

Time Dergisi'ne Göre Yılın Kişisi? 2014

Aşağıdakilerden hangisi Time Dergisi'ne göre yılın (2014) kişisi seçilmiştir?

A) Mahatma Gandi
B) Malala Yusufzay
C) Narendra Modi
D) Bharatiya Janata
E) Joshua Wong

Fizyolojik nüfus yoğunluğu, bir ülkedeki genel nüfusun tarım topraklarına oranını ifade eder.

Fizyolojik nüfus yoğunluğu, bir ülkedeki genel nüfusun tarım topraklarına oranını ifade eder. Türkiye'de 2000 yılı nüfus sayımı verilerine göre fizyolojik nüfus yoğunluğu  240 kişidir.

Aşağıdaki illerimizin hangisinde fizyolojik nüfus yoğunluğu diğerlerinden daha yhüksektir.

A) Şanlıurfa
B) Konya
C) İstanbul
D) Mersin
E) Nevşehir

Çözüm: Soru kökünde söylendiği üzere

Fizyolojik Nüfus Yoğunluğu = Toplam Nüfus / Tarım Alanları


Seçeneklerden yüz ölçümü en dar ve toplam nüfusu en fazla olan kent doğru cevabı verecektir. Verilen seçeneklerde İstanbul hem yüz ölçümü küçük hem de nüfus miktarı fazladır.

Aşağıdaki verilerden hangisi Türkiye'de iklim ve doğal çevrenin nüfus ve yerleşme üzerindeki etkisine örnek gösterilemez?

Aşağıdaki verilerden hangisi Türkiye'de iklim ve doğal çevrenin nüfus ve yerleşme üzerindeki etkisine örnek gösterilemez?

A) Konya il merkezi dışındaki çevre yerleşmelerin tenha olması
B) Akdeniz Bölgesi'nde karstik arazinin geniş yer tuttuğu Taşeli Platosu'nun seyrek nüfuslanması
C) İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kırsal kesimde yapı malzemesi olarak kerpicin kullanılması
D) Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde dağınık, iç kesimlerde toplu yerleşmenin görülmesi
E) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde nüfus yoğunluğunun Türkiye ortalamasının üstünde olması

Çözüm: Soruda Nüfus dağılığımı belirleyen doğal unsurlar sorulmaktadır.

A'daki yağış miktarının az olmasından,
B'de kalkerli arazide tarımın zor olmasından,
C'de yağışın az killi toprağın yaygın olmasından,
D'de arazinin engebesinden dolayı kıyı ile iç kesimler arasındaki yaşanan iklim farklılığından kaynaklanan doğal etkenlerdir.
E'deki örnek ise toplam nüfusun bölge yüz ölçümü ile oranlanması ile elde edilir. Bu durum, bölgenin yüz ölçümünün dar olması ile ilgilidir.

Buna göre aşağıdakilerin hangisi Türkiye'deki arazi kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgidir.

Türkiye yer şekilleri bakımından farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerinin farklılık göstermesi arazi kullanımında da farklılıkların ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Buna göre aşağıdakilerin hangisi Türkiye'deki arazi kullanımıyla ilgili yanlış bir bilgidir.

A) Ova, plato ve volkanik arazilerde tarım ve yerleşme gelişmiştir.
B) Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında yerşekilleri ve iklime bağlı olarak hayvancılık gelişmiştir.
C) Delta ovalarımız tarım, sanayi ve yerleşmelerin yoğunlaştığı alanlardır.
D) İklim ve topoğrafik şartların imkan verdiği yerlerde kış sporları yapılmaktadır.
E) Doğusu ve güneydoğusu önemli hidroelektrik enerji potansiyeline sahiptir.

Çözüm:

Türkiye arazisi farklı nedenlerden dolayı farklı amaçlarla kullanılır. Soru bu kullanım alanları ile ilgili yanlış bir ifade aramaktadır.

"Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında yerşekilleri ve iklime bağlı olarak hayvancılık gelişmiştir." ifadesi yanlıştır. Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında  hayvancılık az da olsa  gelişmiştir ama asıl gelişen tarımdır.

İç Anadolu'da hasat mevsiminin Doğu Anadolu'dan daha önce başlamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin her ikisinde de karasal iklim görülür.

Buna karşın İç Anadolu'da hasat mevsiminin Doğu Anadolu'dan daha önce başlamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) İç Anadolu'da tarım ile uğraşan nüfus oranının yüksek olması
B) İç Anadolu'nun daha alçak enlemlerde yer alması
C) İç Anadolu'nun denizel etkiye daha açık olması
D) İç Anadolu'nun ortalama yükseltisinin daha az olması
E) İç Anadolu'da sulama imkanlarının daha geniş olması

Çözüm: 

A)  İç Anadolu'da tarımsal nüfusun iklim elemanlarına bir etkisi yoktur.
B) Enlem yağış dağılışını pek etkilemez, etkilemiş olsa bile bu iki bölgenin enlem değerleri birbirine yakındır.
C) Ne İç Anadolu ne de Doğu Anadolu Bölgesi'nde denit etkisi görülmez.
D) İki bölge karasal olsa da yükselti farklılığı yağış farkına yol açar. Bundan dolayı doğru seçenek D'dir.
E) Sulama imkanlarının hasat süresiyle ilgisi bulunmamaktadır.

Varlık vergisinin çıkarılması

CHP meclis grubu, 1942'de varlık vergisini kabul ederek

I. savaş yıllarında çok para kazanmış olanlardan verigi alma,
II. ekonomide serbestliği ön plana çıkarma,
III. devlet gelirlerini artırma

amaçlarından hangilerini uygulamaya geçirmek istemiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

Çözüm: Varlık vergisi 2. Dünya Savaşı sırasında çıkarılmıştır. Verginin çıkarılmasında

  • 2. Dünya Savaşı yıllarında savaş durumundan faydalanarak zengin olanlardan vergi alma,
  • devlet gelirlerini artırma amaçları etkili olmuştur.
Ekonomide serbestliği ön plana çıkarma "liberal ekonomi modeli" benimsenmesiyle ilgilidir. Bu durumun varlık vergisi ile ilgisi yoktur. 

Atatürk Döneminde üye olunan kuruluşlar

Türkiye,

I. Milletler Cemiyeti
II. Avrupa Konseyi,
III. Briand-Kellog Paktı

kuruluşlarından hangilerine Atatürk Döneminde üye olmuştur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: Türkiye,

  • I. Milletler Cemiyeti'ne 1932'de
  • II. Avrupa Konseyi'ne 1949'da 
  • III. Briand-Kellog Paktı'na 1929
üye olmuştur. 


cumhuriyet rejiminin ulusallığı,dini istismarın önlenmesi, laikleşebilen bir toplum yapısının varlığı

"Bazı kimseler asri (çağdaş) olmayı kafir olmak sayıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. Bu yanlış yorumu yapanların maksadı, İslamların kafirlere esir olmasını istemek değil de nedir?"

Atatürk yukarıdaki sözleri ile 

I. cumhuriyet rejiminin ulusallığı,
II. dini istismarın önlenmesi,
III. laikleşebilen bir toplum yapısının varlığı

durumlarından hangilerini vurgulamıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Çözüm: Atatürkün sözleri incelendiğinde çağdaş olmayı kafirlik sayanların eleştirildiği görülmektedir. Buna göre

  • II. dini istismarın önlenmesi,
  • III. laikleşebilen bir toplum yapısının varlığı,
durumlarının vurgulanmış olduğu görülmektedir. 


Latin Harflerine geçiş ve "Elifba Raporu"

Başvekaletin 29 Mayıs 1928 tarihli emri gereğince Maarif Vekaleti tarafından Latin Harflerine geçişi ve uygulamasını incelemek üzere kurulan ve incelemeleri sonunda "Elifba Raporu" hazırlayan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türk Dil Kurumu
B) Geçici İcra Heyeti
C) Tahkikat Komisyonu
D) Dil Encümeni
E) Morfoloji Enstitüsü

Cumhuriyetin ilanı ile olağanüstü şartların getirdiği, geçici bir dönemi düzenleyen, kısalığı nedeni ile birçok eksiği olan 1921 Anayasası'nın yerine,

Cumhuriyetin ilanı ile olağanüstü şartların getirdiği, geçici bir dönemi düzenleyen, kısalığı nedeni ile birçok eksiği olan 1921 Anayasası'nın yerine, sadece devletin temel kuruluşunu değil, toplumun ve bireylerin de konum ve haklarını belirleyecek yeni bir yapılanmaya ihitiyaç duyulmuştur.

Bu amaçla,

I. var olan anayasada değişiklikler yapma,
II. kuvvetler birliği sistemini devam ettirme,
III. yeni bir anayasa hazırlama

uygulamalarından hangileri gerçekleştirilmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: Cumhuriyetin ilanından sonra 1921 Anayasası'nda değişiklikler yapılmıştır. Ancak toplumun ve bireylerin konum ve haklarını belirleyecek yeni bir yapılanmaya ihitiyaç duyulmuştur. Anayasa değişiklikleri yeterli olmayacağından 1924'te yeni bir anayasa hazırlanmıştır.

fiil hak ve ehliyeti, velayet, mülkiyet hakkının tanzimi

Türk Medeni Kanunu'nda,

I. fiil hak ve ehliyeti,
II. velayet,
III. mülkiyet hakkının tanzimi

konularından hangileri ile ilgili yeni uygulamalar getirilmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

Çözüm: 1926'da İsviçre'den alınarak hazırlanan Türk Medeni Kanunu hukuk alanında ikili uygulamalara son vermiş, kadın ve erkek arasındaki ilişkileri eşitlik esasına dayanarak şekillendirmiştir. Türk kadını çalışma hakkı, miras hakkı, velayet hakkı gibi haklara sahip olmuştur. Medeni kanun,

  •  fiil hak ve ehliyeti,
  • velayet,
  • mülkiyet hakkının tanzimi
konuları ile ilgili de yeni uygulamalar getirmiştir.

Atatürk'ün aşağıdaki ilkelerinden hangisi, Türk devletini genel anlamda çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkararak sosyal, siyasal, hukuksal, ekonomik alanlarda ve eğitim alanında modernleşmeyi amaçlamıştır?

Atatürk'ün aşağıdaki ilkelerinden hangisi, Türk devletini genel anlamda çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkararak sosyal, siyasal, hukuksal, ekonomik alanlarda ve eğitim alanında modernleşmeyi amaçlamıştır?

A) Halkçılık
B) Devletçilik
C) Laiklik
D) Cumhuriyetçilik
E) İnkılapçılık

Çözüm: Türk devletini genel anlamda çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkararak sosyal, siyasal, hukuksal, ekonomik alanlarda ve eğitim alanında modernleşmeyi amaçlayan ilke "inkılapçılık"tır.

Mustafa Kemal yukarıdaki sözleri ile

"... Milletle milleti sevk ve idare eden insanlar, yapılacakları olduğu gibi ifade etmelidirler. Yoksa safsatalarla milleti iğfal etmek,ifsat etmek demektir. Prensibimiz daima millete gerçeklerin söylenmesi olmalıdır ve ancak bu tarz ile millet aydınlatılabilir."

Mustafa Kemal yukarıdaki sözleri ile

I. önderliğin şartları,
II. ilim ve fenin faydaları,
III. siyasi ahlak ve açıklık ilkelerinin gerekleri

konularından hangilerini vurgulamıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

Çözüm: Mustafa Kemalin sözleri incelendiğine,

  • önderliğin şartları,
  • siyasi ahlak ve açıklık ilkelerinin gerekleri 
konularını vurguladığı görülmektedir.

Faaliyetlerinden hangileri "devletçilik" ilkesinin özüne uygun hareket edildiğini göstermektedir?

Atatürk'ün devletçilik ilkerisi; Türk ekonomisini geliştirme, sosyal ve kültürel olarak kalkınmayı hızlandırma amaçlarına yöneliktir.

Buna göre

I. Milletler Cemiyetine üye olunması,
II. Gümrük Tarifesi Kanunu'nun çıkarılması,
III. Çubuk Barajı'nın yapılması

faaliyetlerinden hangileri "devletçilik" ilkesinin özüne uygun hareket edildiğini göstermektedir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Çözüm: Atatürk'ün devletçilik ilkerisi; Türk ekonomisini geliştirme, sosyal ve kültürel olarak kalkınmayı hızlandırma amaçladığı dikkate alınarak

  • Gümrük Tarifesi Kanunu'nun çıkarılması,
  • Çubuk Barajı'nın yapılması
faaliyetlerinin devletçilik doğrultusunda yapıldığı söylenebilir. Milletler Cemiyetine üye olunması dış politika ile ilgili bir konudur.

Cumhuriyet Döneminin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının parti programında,

Cumhuriyet Döneminin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının parti programında,

I. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin mebusluk sıfatının düşeceği,
II. Tek dereceli seçim sistemi,
III. Anayasanın milletten vekalet alınmadan değiştirilemeyeceği,

fikirlerinden hangilerinin yer aldığı söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

Çözüm: Cumhuriyet Döneminin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının parti programında,

  • cumhurbaşkanı seçilen kişinin mebusluk sıfatının düşeceği,
  • tek dereceli seçim sistemi,
  • anayasanın milletten vekalet alınmadan değiştirilemeyeceği,
  • liberal ekonominin uygulanması,
  • ademimerkeziyetçi yönetim anlayışının uygulanması 
gibi fikirler yer almıştır. 

Hangisi Seçim Yasası'nda değişiklik yapıldığını göstermektedir?

I. Nisan 1923'te yapılan milletvekili seçimleri için alınan,

I. 18 yaşını doldurmuş her fert seçimlere katılma hakkına sahiptir.
II. Mebus seçmek ve seçilmek için vergi verir olma şartı yoktur.
II. Yirmi bin erkek nüfus için bir millet vekili seçilecektir.

kararlarından hangileri, Seçim Yasası'nda değişiklik yapıldığını göstermektedir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I,II ve III

Çözüm: 

- 1 Nisan 1923'e kadar 22 olan seçmen yaşı bu tarihten sonra 18 yaşına indirilmiştir,
- Mebusan seçmek ve seçilmek için vergi verir şartı bulunurken 1 Nisan 1923'ten sonra bu şart kaldırılmıştır.
- 1 Nisan 1923'e kadar kırk bin erkek nüfus için bir milletvekili seçme hakkı bulunurken bu rakam daha sonra yirmi bine düşürülmüştür.

Her 3 gelişme de Seçim Yasası'nda değişiklik yapıldığını göstermektedir.
Lozan Antlaşması'na bağlı "Ticaret Sözleşmesi'ne göre Türkiye, 1929 yılına kadar gümrük tarifelerini değiştirmekten yoksundu.

Buna göre Türkiye Cumhuriyeti'nde 1929'a kadar

I. sanayi,
II, eğitim,
III. ticaret,

alanlarından hangilerinde olumsuzluk yaşanmaya devam ettiği söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Çözüm: Gümrük tarifesi ticaret ile ilgili bir uygulamadır. Bu nedenle Lozan Antlaşması'nda Türkiye'nin gümrük tarifelerini değiştirme hakkından yoksun bırakılması ticaret alanında olumsuzlukların yaşanmasında etkili olmuştur.

Batum, Gümrü, Kars

I. Batum
II. Gümrü
III. Kars

Yukarıdaki antlaşmalardan hangileri I. TBMM'nin onayı ile yürürlüğe girmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

Çözüm: I. TBMM 23 Nisan 1920'den 11 Ağustos 1923'e kadar görev yapmıştır. Soruda verilen 3 antlaşma da I. TBMM Döneminde imzalanan ve I. TBMM tarafından imzalanan antlaşmalardır. Gürcistan ile Batum Antlaşması, Ermenistan ile Gümrü Antlaşması, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ile Kars Antlaşması imzalanmıştır.

Sömürgeci devletlerin ekonomik çıkarlarına göre şekillenen Ermeni Meselesi'nin yaşandığı Doğu Cephesi'ndeki sınırlar, aşağıdaki muharebelerden hangisinin sonucunda kesin şeklini almıştır?

Sömürgeci devletlerin ekonomik çıkarlarına göre şekillenen Ermeni Meselesi'nin yaşandığı Doğu Cephesi'ndeki sınırlar, aşağıdaki muharebelerden hangisinin sonucunda kesin şeklini almıştır?

A) I. İnönü
B) Büyük Taarruz
C) Sakarya
D) II. İnönü
E) Aslıhanlar


Çözüm: Milli mücadele yıllarında doğu sınırları ile ilgili Gümrü, Batum, Moskova, ve Kars antlaşmaları yapılmıştır. Doğu sınırlarının kesin halini alması Sakarya Muharebesi'nin ardından Gürcüstan, Ermenistan ve Azerbaycan ile imzalanan Kars Antlaşması ile gerçekleşmiştir.

I. TBMM'de yer alan aşağıdaki gruplardan hangisi 1923'te kurulan Halk Fırkası'na dönüştürülmüştür?

I. TBMM'de yer alan aşağıdaki gruplardan hangisi 1923'te kurulan Halk Fırkası'na dönüştürülmüştür?

A) Halk
B) Islahat
C) Müdafaaa-i Hukuk
D) Tesanüd
E) İstiklal

Çözüm: I.TBMM'de yer alan 5 grup içerisinde Müdafaa-i Hukuk Grubu Mustafa Kemal tarafından Halk Fırkası'na dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra da Cumhuriyet Halk Fırkası adını almıştır. Cumhuriyet Halk Fırkası yeni Türkiye'nin ilk partisidir.

Hangisi asker kaçaklarını ve devlete başkaldıranları cezalandırmak amacı ile TBMM üyeleri arasından ...

Aşağıdakilerden hangisi asker kaçaklarını ve devlete başkaldıranları cezalandırmak amacı ile TBMM üyeleri arasından ve TBMM'de ayrı ayrı çoğunlukla seçilmiş kişilerden oluşturulmuştur?

A) Geçici İcra Heyeti
B) Temsil Kurulu
C) Adliye Mahkemeleri
D) İstiklal Mahkemeleri
E) Meclis-i Mebusan

Çözüm: Asker kaçaklarını ve devlete başkaldıranları cezalandırmak amacı ile TBMM üyeleri arasından seçilerek oluşturulan kurum İstiklal Mahkemeleridir. İstiklal Mahkemeleri ilk olarak TBMM'ye karşı çıkarılan isyanları önlemeye yönelik olarak çalışmıştır. Üyelerinin TBMM arasından seçilmesi yargı gücünün de TBMM'ye ait olduğunun göstergesidir.

Hangilerinin gerçekleştirlmesi ile ilgili kararlar Sivas Kongresi'nde alınmıştır?

I. Batı Cephesi'nin ikiye ayrılması
II. İstanbul ve Boğazların her türlü tehlikeden uzak tutulması
III. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurulması

Yukarıdakilerden hangilerinin gerçekleştirlmesi ile ilgili kararlar Sivas Kongresi'nde alınmıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: Sivas Kongresi'nde,

  • Bütün milli cemiyetler Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir.
Ancak Batı Cephesi'nin ikiye ayrılması Gediz Muharebeleri'nin ardında gerçekleşirken, İstanbul ve Boğazların her türlü tehlikeden uzak tutulması Misak-ı Milli kararları arasında yer almaktadır.

Hangileri Erzurum ve Sivas Kongrelerinin ortak özellikleri arasında yer alır?

I. İhtilalci karakter taşıması
II. Mustafa Kemal'in başkanlık etmesi
III Yurdun heryerinden seçilen delegelerin katılımı ile toplanmaları

Yukarıdakilerden hangileri Erzurum ve Sivas Kongreleri'nin ortak özellikleri arasında yer alır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

Çözüm: Erzurum ve Sivas Kongreleri ile ilgili maddeler değerlendirildiğinde

  • Her iki kongre de ulusal egemenliğe yer verildiği görülmektedir. Bu durum kongrelerin ihtilalci karakter taşıdığını gösterir.
  • Her iki kongreye de Mustafa Kemal başkanlık etmiştir.
Ancak Erzurum Kongresi bölgesel olarak toplanırken Sivas Kongresi'nin toplanma şekli ulusal özellik gösterir. Bu nedenle III. madde kongrelerin ortak noktalarından değildir. 

I. Dünya Savaşı sırasında gizli antlaşmalarla Boğazlar Rusya'ya verilmişken savaş sonunda

I. Dünya Savaşı sırasında gizli antlaşmalarla Boğazlar Rusya'ya verilmişken savaş sonunda Mondros Ateşkes Antlaşması'nda Rusya ile ilgili herhangi bir hükmün yer almaması,

I. Osmanlı Devleti'nin bazı cephelerde başarısız olması,
II. Rusya'nın savaştan erken çekilmesi,
III. Muş ve Bitlis'in Ruslar'dan geri alınması

gelişmelerinden hangileri ile açıklanabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

Çözüm: I. Dünya Savaşı sırasında gizli antlaşmalarla Boğazlar Rusya'ya verilmesine rağmen savaş sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ya da diğer antlaşmalarda Rusya ile ilgili bir kararın yer almamasının nedeni:

- Rusya'da yaşanan Bolşevik Devrimi'nden sonra yeni kurulan Sovyet Rusya'nın savaştan çekilmesidir.

Osmanlı Devleti'nin bazı cephelerde başarısız olması ve Muş ve Bitlis'in Rusya'dan geri alınmasının gizli antlaşmalarda Rusya ile ilgili bir hükmün olmaması ile ilgisi yoktur.

Alman İmparatorunun 30 Temmuz 1914'te yaptığı Türkiye ve Hindistan'daki konsoloslarımız, adamlarımız, bütün islam alemini bu diktacı.......

Alman İmparatorunun 30 Temmuz 1914'te yaptığı; "Türkiye ve Hindistan'daki konsoloslarımız, adamlarımız, bütün islam alemini bu diktacı, menfur, yalancı, vicdansız İngiltere'ye karşı vahşi bir ayaklanmaya kışkırtmalı." şeklindeki konuşması; Almanların Osmanlıdan,

I. ekonomik güç,
II. dini nüfuz,
III. deniz kuvveti

hususlarından hangileri ile ilgili beklentilerinin olduğunu ortaya koymaktadır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: Alman İmparatorunun 30 Temmuz 1914'te yaptığı açıklamada İslam aleminin kışkırtılması dile getirildiğinden Almanların Osmanlı hükümdarlarının dini nüfuzundan yararlanmaya çalıştığı söylebnebilir. Amaç halifenin gücünü kullanarak İslam alemini İngiltere, Fransa gibi devletlere karşı kışkırtmaktır.

Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümet Başbakanı kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümet Başbakanı kimdir?

A) Mehmet Şimşek
B) Ahmet Davutoğlu
C) Hüseyin Çelik
D) Abdullah Gül
E) Recep Tayyip Erdoğan

Çözüm: Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümet  Başbakanı Ahmet Davutoğlu'dur.

Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümet başbakanı kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümet başbakanı kimdir?

A) Bülent Arınç
B) Ahmet Davutoğlu
C) Efkan Ala
D) Abdullah Gül
E) Recep Tayyip Erdoğan

Çözüm: Türkiye Cumhuriyeti 61. Hükümet  başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Ahmet Davutoğlu Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Gül

Türkiye Cumhuriyeti 25. Başbakanı aşağıdaki isimlerden hangisidir?

A) Ahmet Davutoğlu
B) Recep Tayyip Erdoğan
C) Abdullah Gül
D) Efkan Ala
E) Devlet Bahçeli

Çözüm: Türkiye Cumhuriyeti 25. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı aşağıdaki isimlerden hangisidir?

Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı aşağıdaki isimlerden hangisidir?

A) Mehmet Ali Şahin
B) Abdullah Gül
C) Ahmet Davutoğlu
D) Kemal Kılıçdaroğlu
E) Recep Tayyip Erdoğan

Çözüm: Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı Ahmet Davutoğlu'dur.

Sevr Antlaşması'nın yukarıdaki hükümlerinden hangileri, Osmanlı Devleti'nin egemenlik haklarını doğrudan kısıtlamaya yöneliktir?

I. Askerlikte gönüllülük esasını getirme
II. Azınlıklara geniş haklar verme
III. Kapitülasyonları genişletme

Sevr Antlaşması'nın yukarıdaki hükümlerinden hangileri, Osmanlı Devleti'nin egemenlik haklarını doğrudan kısıtlamaya yöneliktir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I,II ve III

Çözüm: Egemenlik hakkı bir devletin kendi sınırları içerisindeki her türlü denetime sahip olmasıdır. Ülke içindeki herhangi bir konu hakkında başkalarının karar vermesi egemenlik hakkını kısıtlamaktadır. Sevr Antlaşması'ndaki birçok hükümde olduğu gibi askerlikte gönüllülük esasının olması, azınlıklara geniş haklar verilemsi, ve kapiyülasyonların genişletilmesi kararları Osmanlı Devleti'nin egemenlik haklarının ihlal edilmesi amacını taşımaktadır. Bu konularda Avrupalıların kural koyması devletin bağımsızlığını da zedelemiştir.

I. Meşrutiyet'in ilanı sonucunda ortaya çıkan ilk Osmanlı Parlamentosu ile ilgili

I. Meşrutiyet'in ilanı sonucunda ortaya çıkan ilk Osmanlı Parlamentosu ile ilgili,

I. Hükümet sadece meclise karşı sorumludur.
II. Yürütmeyi denetleme işi padişaha aittir.
III. Osmanlı yurttaşlarına siyasi parti kurma ve toplantı özgürlüğü verilmemiştir.

özelliklerinden hangilerinin varlığından söz edilemez?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: 1876'da I. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası olan Kanuni Esasi kabul edilmiş, mebusan Meclisinin kurulması ile halk ilk kez yönetime katılmıştır. Böylece Osmanlıda ilk kez rejim değişikliği yaşanmıştır. Kurulan parlamento ile ilgili seçeneklerde verilen "Hükümet sadece meclise karşı sorumludur." bilgisi yanlıştır. Çünkü I. Meşrutiyet Döneminde padişah üstünlüğü ön plandadır. Hükümetin meclise karşı sorumlu olması durumu II. Meşrutiyet Dönemi ile ilgilidir.

Tanzimat Döneminde genç Osmanlıların; siyasal özgürlüklerin önünün açılması, halkın yönetime katılarak egemenliğe ortak

Tanzimat Döneminde genç Osmanlıların; siyasal özgürlüklerin önünün açılması, halkın yönetime katılarak egemenliğe ortak edilmesi ve bu sayade her türlü serbestliğe sahip olan azınlıkların da devletin birliğini bozma eylemlerinden uzaklaşacakları gibi düşünceleri savunmaları aşağıdaki fikir akımlarından hangisinin doğmasında etkili olmuştur?

A) Ümmetçilik
B) Teşebbüs-i Şahsi
C) Batıcılık
D) Turancılık
E) Osmanlıcılık


Çözüm: Tanzimat Döneminde azınlıkların devletin birliğini bozma eylemlerinden uzaklaşmalarını sağlamak ve ülke bütünlüğünü korumak amacıyla ortaya çıkan düşünce akımı "Osmanlıcılık"tır.

Seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı aşağıdaki isimlerden hangisidir?

Seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı aşağıdaki isimlerden hangisidir?

A) Ekmeleddin İhsanoğlu
B) Kemal Kılıçdaroğlu
C) Abdullah Gül
D) Recep Tayyip Erdoğan
E) Turgut Özal


Çözüm: Seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'dır?

Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı aşağıdakilerden hangisidir?

Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ekmeleddin İhsanoğlu
B) Süleyman Demirel
C) Abdullah Gül
D) Selahattin Demirtaş
E) Recep Tayyip Erdoğan


Çözüm: Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aşağıdaki isimlerden hangisi Cumhurbaşkanı olmuştur?

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aşağıdaki isimlerden hangisi Cumhurbaşkanı seçilmiştir?

A) Ekmelettin İnsanoğlu
B) Süleyman Demirel
C) Recep Tayyip Erdoğan
D) Abdullah Gül
E) Selahattin Demirtaş

Çözüm: 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiştir?

Tercüman-ı Ahval-Tersane-i-Amire-Takvim-i Vekayi

I. Tercüman-ı Ahval
II. Tersane-i Amire
III. Takvim-i Vekayi

Osmanlı Devleti'nde yukarıdakilerden hangilerinin faaliyetleri doğrudan devlet eliyle gerçekleştirilmiştir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III

Nizamiye Mahkemeleri, Osmanlı Devleti'nde aşağıdaki dönemlerden hangisinde kurulmaya başlanmıştır?

Nizamiye Mahkemeleri, Osmanlı Devleti'nde aşağıdaki dönemlerden hangisinde kurulmaya başlanmıştır?

A) II. Mahmut
B) İstibdat
C) Tanzimat
D) Klasik
E) Meşrutiyet

Çözüm: Osmanlı Devleti'nde Nizamiye Mahkemeleri Abdülaziz Dönemi'nde kurulmuştur. Bu mahkemeler gayrimüslüm ve Müslüman halkın yargılandığı Batı tarzındaki karma mahkemelerdir. Abdülaziz 1861-1876 yılları arasında hükümdarlık yapmıştır. Dolayısıyla Tanzimat Döneminde (1839-1876) iktidarda olan Osmanlı hükümdarıdır.

dışarıdan mamul madde ithali gerçekleştiren Osmanlı ekonomisi ile ilgili

XIX. yüzyıl sonlarında dışarıya ancak tarım ürünleri ve hammadde satabilen, buna karşın dışarıdan mamul madde ithali gerçekleştiren Osmanlı ekonomisi ile ilgili,

I. Üretim, tüketimi karşılayablecek düzeydedir.
II. Milli sanayi gelişmemiştir.
III. Yerli müteşebbisin sermaye birikimi noktasında sıkıntıları vardır.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III

Çözüm: XIX. yüzyılda hammadde satan, mamul mal ithal eden bir devlet durumuna düşen Osmanlı ekonomisi yok olma düzeyine gelmiş ve dışa bağımlılık artmıştır. Böyle biri durumun yaşanması

  • milli sanaynin gelişmediği,
  • yerli müteşebbisin sermaye birikimi noktasında sıkıntılarının olduğu yargılarını doğrulamaktadır.
Ancak üretimin tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğu yargısı doğru değildir. Böyle bir durum olsaydı mamul madde alım en az seviyede olurdu. 

Kilitbahir Kalesi, Mostar Köprüsü, Malabadi Köprüsü hangileri Osmanlı Dönemine ait eserlerdendir?

I. Kilitbahir Kalesi
II. Mostar Köprüsü
III. Malabadi Köprüsü

hangileri Osmanlı Dönemine ait eserlerdendir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

Çözüm: 

  • Kilitbahir Kalesi, II. Mehmet (Fatih) dönemi
  • Mostar Köprüsü, I. Süleyman (Kanuni) dönemi
  • Malabadi Köprüsü, Artuklular dönemi

Yukarıdaki sözleri ile Birleşmiş Milletler ideali ifade eden Türk-İslam bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Bütün devletlerin üstünde en olgun devlet; milli devletleri içine alan, bütün yeryüzündeki insanları kapsayan bir teşkilattır.

Yukarıdaki sözleri ile Birleşmiş Milletler ideali ifade eden Türk İslam bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) ibn-i Sina
B) Farabi
C) Gazali
D) Biruni
E) İbn-i Rüşt

Çözüm: Dünya tarihinde Birleşmiş Milletler idealini ilk kez ifade eden, bir Türk-İslam bilim adamı olan Farabi'dir. Farabi Avrupada Muallim-i Sani adıyla anılan dünyaca ünlü bilim adamıdır. ibn-i Sina tıp, Biruni matematik ve coğrafya, İbn-i Rüşt felsefe alanında çalışmaları ile tanınan islam alimleridir.

Türk İslam devletleri sanat eserlerinde, I. geometrik şekiller,

Türk İslam devletleri sanat eserlerinde,

I. geometrik şekiller,
II. insan figürleri,
III. bitki motifleri,

unsurlarından hangileri süsleme amaıyla kullanılmıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I,II ve III

Çözüm: Türk islam devletlerinde İslamiyet'in etkisi ile sanat eserlerinde kullanılan unsurlarda değişim yaşanmıştır. İslamiyet'in etkisi ile resim ve heykel gelişmediği gibi süsleme sanatında da insan fügürlerine yer verilmemiştir. Sanat eserlerinde geometrik şekiller ve bitki motifleri kulanılmıştır.

Orta Asya Türk devletlerinde dini ve ulusal günler ile kazanılan zaferlerden sonra tüm halkın katıldığı şölenler düzenlenirdi.

Orta Asya Türk devletlerinde dini ve ulusal günler ile kazanılan zaferlerden sonra tüm halkın katıldığı şölenler düzenlenirdi.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinin güçlenmesinde etkili olmuştur?

A) Göçebe Yaşamın
B) Federatif yapının
C) Gök Tanrı inancının
D) Sosyal dayanışmanın
E) Sınıf mücadelelerinin

Çözüm: Bir toplumda dini ve ulusal günlerde düzenlenen şölenler halk arasında birlik ve beraberliği artırmaktadır. Orta Asya Türk devletlerinde de "toy" adı verilem şölenlerin düzenlenmesi "sosyal dayanışmanın" güçlenmesinde etkili olmuştur.

Sermaye Piyasası Kurulu üyelerini aşağıdakilerden hangisi seçer?

Sermaye Piyasası Kurulu üyelerini aşağıdakilerden hangisi seçer?

A) TBMM
B) Bakanlar Kurulu
C) Maliye Bakanı
D) Cumhurbaşkanı
E) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu

Çözüm: Sermaye Piyasası Kurulu; sermaye piyasalarının işleyiş kurallarını belirlemek, piyasadan fon kullanan şirketlerin bundan en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak, yatırım yapan tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamak amacıyla kurulan düzenleyici ve denetleyici kurumlardan biridir. Kurul karar organı, Bakanlar Kurulu kararı ile atanan 7 üyeden oluşur.

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Gelişmekte olan Sekiz Ülke arasında yer almaz?

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Gelişmekte olan Sekiz Ülke arasında yer almaz?

A) Malezya
B) Bangladeş
C) Tayvan
D) Türkiye
E) Endonezya

Çözüm: Gelişmekte olan Sekiz Ülke (D8 ülkeleri)

  • Bangladeş,
  • Endonezya,
  • İran,
  • Malezya,
  • Mısır,
  • Nijerya,
  • Pakistan
  • Türkiye'dir

Yerinden yönetim ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

I. Kırtasiyeciliği azaltır.
II. Yöresel ihtiyaçlara uygundur.
III. Mali denetimi kolaylaştırır.
IV. Demokratik esaslara uygundur.

Yerinden yönetim ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yanlız IV
C) I ve IV
D) I, II ve IV
E) II, III ve IV

Çözüm: Yerinden yönetim

  • Kırtasiyeciliği azaltır,
  • Hizmetlerin yöresel ihtiyaçlara uygun yürütülmesine yardımcı olur,
  • Demokratik esaslara uygundur,
  • Ülke bütünlüğünü ve birliği sarsabilir,
  • Partizanca uygulamalara neden olabilir,
  • Hizmetler tekdüze biçimde yürütülemez,
  • Mali denetim yapılması zordur,

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Hakim üyeler AYİM'in göstereceği üçer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafında seçilir.
B) Subay üyeler genel kurmay başkanının önereceği üçer aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.
C) AYİM'in başkanı kıdem esasına göre atanır.
D) AYİM 1961 Anayasası'nda 1971-1973 değişikliği ile kurulmuştur.
E) AYİM 2004'te DGM'nin yerine kurulmuştur.

Çözüm: Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri 1961 Anayasası'nda 1971-1973 değişiklikleri ile kurularak yargı denetimine sınırlama getirilmiştir. DGM'ler 2004'te kaldırılmış ve görevleri ağır ceza mahkemelerine bırakılmıştır.

Geçici Bakanlar Kurulu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Geçici Bakanlar Kurulu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Cumhurbaşkanı meclis seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi halinde tüm Bakanlar Kurulu görevinden çekilir.
B) Geçici Bakanlar Kurulu seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasında itibaren 15 gün içerisinde kurulur.
C) Geçici bakanlar kurulu için güven oylamasına gidilmez.
D) Cumhurbaşkanı, seçimleri yenileme kararı alırsa kurulacak yeni Bakanlar Kurulu için bir başbakan atar.
E) Geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecince ve yeni meclis toplanıncaya kadar görev yapar.


Çözüm: Geçici Bakanlar Kurulu seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de yayınlanmasında itibaren 15 gün içerisinde değil 5 gün içerisinde kurulur.

Kanunlar ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Kanunlar ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Cumhurbaşkanı, bütçe kanununu TBMM'ye geri gönderemez.
B) Usulüne göre yürürlüğe girmiş olan milletler arası antlaşmalar kanun hükmündedir.
C) TBMM tarafından reddedilen kanun tasarısı ve tekliflerin tekrar TBMM'ye sunulabilmesi için 1 yıl geçmesi gerekir.
D) Kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM'ce görüşülme usul ve esasları iç tüzükle düzenlenir.
E) Cumhurbaşkanının yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları bir hafta içerisinde bir daha görüşmek üzere TBMM'ye gönderebilir.

Çözüm: Kanunlar ile ilgili olarak şıklarda verilen A,B,C ve D seçenekleri doğrudur. Ancak E seçeneğinde belirtilen ifade yanlıştır. Çünkü Cumhurbaşkanı, TBMM'ce kabul edilen kanunları 15 gün içinde yayımlar. Cumhurbaşkanı yayımlanmasını kısmen veya tamamen uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere bu hususta gösterdiği gerekçe ile birlikte 15 gün içerisinde TBMM'ye geri gönderir. Cumhurbaşkanınca kısmen uygun bulunmama durumunda TBMM sadece uygun bulunmayan maddeleri görüşebilir.

Verilenlerden hangileri için nitelikli çoğunluk aranır?

I. Özel af ilan edilmesi
II. TBMM başkanı seçiminde ilk iki turdaki oylaması
III. Milletvekilinin devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi
IV. Kanun tasarısının kabul edilmesi

Yukarıda verilenlerden hangileri için nitelikli çoğunluk aranır?

A) Yanlız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) III ve IV
E) I,II ve III

Çözüm: Nitelikli çoğunluğu gerektiren durumlar şunlardır:

  • Genel ve özel af ilanı (TBMM üye tam sayısının beşte üçü çoğunluğu)
  • Cumhurbaşkanının vatana ihanet ile suçlanması (Teklif için üye tam sayısının 1/3'ü, kararı için üye tam sayısının 3/4'ü)
  • Anayasa değişikliği (3/5)
  • TBMM başkanının seçiminde ilk iki turda üye tam sayısının 2/3'ü üçüncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğu
  • Devamsızlık nedeniyle milletvekilinin vekilliğinin düşmesi (üye tam sayısının salt çoğunluğu)
  • Bir bakanın meclis soruşturması sonucunda Yüce Divana sevki (üye tam sayısının salt çoğunluğu)
Kanun tasarı ya da tekliflerinin kabulü için toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir nitelikli çoğunluk aranmaz.


Hangileri milletvekilliği ile bağdaşmayan işlerden değildir?

I. Kamu yararı niteliğindeki meslek kuruluşlarında yöneticilik yapmak
II. Sendikaların denetim kurullarında görev almak
III. Bakanlar kurulu tarafından verilen ve TBMM'nin onayladığı 6 ayı geçmeyen geçici görev
IV. Kamu tüzel kişiliklerinde çalışmak

Yukarıda verilenlerden hangileri milletvekilliği ile bağdaşmayan işlerden değildir?

A) Yalnız I
B) Yanlız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II, III ve IV


Çözüm: 1982 Anayasası'na göre "TBMM üyeleri, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda; devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkanları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumun niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar, vekili olamazlar, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler, temsilcilik veya hakemlik yapamazlar. Ancak TBMM üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından verilen belli konuda ve 6 ayı aşmamak üzere TBMM'nin onayladığı geçici görevi kabul edebilir.

Sendikal faaliyetlere ve sendika kurma hakkına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Sendikal faaliyetlere ve sendika kurma hakkına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Sendika kurma hakkı ilk kez 1961 Anayasası ile kabul edilmiştir.
B) 1982 Anayasası'na göre çalışanlar ve işverenler önceden izin almaksızın sendika kurma hakkına sahiptir.
C) Memurlar ve diğer kamu görevlileri toplu sözleşme yapma hakkına sahiptir.
D) 1982 Anayasası'na göre hiç kimse sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlanamaz.
E) Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir.


Çözüm: A,B,C ve D şıklarında belirtilen sendikal faaliyetlere ve sendika kurma hakkına ilişkin ifadeler doğrudur. Ancak E seçeneği yanlıştır. Zira toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulabilir. Grev ve lokavtın yasaklandığı hallerde veya ertelendiği durumlarda ertelemenin sonunda uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür.

Brezilya'nın ev sahipliğini yaptığı 2014 FİFA Dünya Kupası Şampiyonu aşağıdaki ülkelerden hangisidir?

Brezilya'nın ev sahipliğini yaptığı 2014 FİFA Dünya Kupası Şampiyonu aşağıdaki ülkelerden hangisidir?

A) Kostarika
B) Arjantin
C) Hollanda
D) Almanya
E) Brezilya

Çözüm: Brezilya'nın ev sahipliğini yaptığı 2014 FİFA Dünya Kupası Şampiyonu Almanya'dır.

1982 Anayasası ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

1982 Anayasası ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) Kurucu meclis tarafından hazırlanmıştır. Kurucu Meclis, Milli Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisinden oluşmaktadır.
B) Anayasanın hazırlanmasında siyasi parti gruplarının etkisi bulunmamıştır.
C) Anayasa halk oylaması ile kabul edilmiş, aynı halk oylaması ile cumhurbaşkanı da seçilmiştir.
D) Halk oylamasına sunulan anayasa tasarısının kabul edilmemesi halinde ne yapılacağı konusunda açık bir hüküm bulunmamaktadır.
E) 1982 Anayasası ile oy kullanma zorunlu hale getirilmiştir ve üniversiteler ile TRT'nin özerklikleri kaldırılmıştır.


Çözüm: 1982 Anayasası Kurucu Meclis tarafından hazırlanmıştır. Anayasanın hazırlanmasında siyasi parti gruplarının etkisi yoktur ve anayasa halk oylaması ile kabul edilmiştir. Aynı halk oylaması ile de Cumhurbaşkanı da seçilmiştir. Ancak 1982 Anayasası ile oy kullanma zorunlu hale getirilmiş olsa da TRT'nin özerkliğinin kaldırılması 1961 Anayasası'nda 1971-1973 değişiklikleriyle düzenlenmiştir.

11. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kimdir?

11. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı kimdir?

A) Süleyman Demirel
B) Ahmet Necdet Sezer
C) Abdullah Gül
D) Bülent Ecevit
E) Ekmeleddin İhsanoğlu


Çözüm: 11. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'dür.

Türkiye'nin aşağıda verilen özelliklerden hangisine bakarak gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi edinilemez?

Türkiye'nin aşağıda verilen özelliklerden hangisine bakarak gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi edinilemez?

A) Enerji tüketimi
B) Çalışan nüfusun iş kollarına dağılımı
C) Aritmetik nüfus yoğunluğu
D) Dış ticaret hacmi
E) Okuryazar oranı


Çözüm: Aritmetik nüfus yoğunluğu insan ve ülke yüz ölçümü ile ilgilidir ve gelişmişlikle ilgili doğru bir yorum yapmaya olanak tanımaz.

Türkiye'de balıkçılık istenilen seviyede gelişmemiştir.

Türkiye'de balıkçılık istenilen seviyede gelişmemiştir.

Bu durum,

I. denizlerde yeterli balığın olmaması,
II. balık tüketiminin az olması,
III. deniz turizminin hızlı bir şekilde gelişmesi,
IV. kıyı balıkçılığının yapılması,

faktörlerden hangileriyle daha fazla ilgilidir. 

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) Yalnız IV
D) II ve III
E) II ve IV



Çözüm: Türkiye'de balıkçılığın gelişmemesi balık tüketiminin az olması, kıyı balıkçılığının yapılması gibi  sebepler daha etkili olmuştur.

Türkiye'de elektrik enerjisi üretiminde aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisi daha fazla kullanılmaktadır?

Türkiye'de elektrik enerjisi üretiminde aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisi daha fazla kullanılmaktadır?

A) Su gücü
B) Linyit
C) Taş Kömürü
D) Jeotermal
E) Doğal gaz


Çözüm: En fazla elektrik üretilen enerji kaynağı doğalgazdır.

Buna göre aşağıdaki bölümlerden hangisinde intansif tarım daha az yapılır?

İntansif tarım modern yöntemlerle yapılır ve bu yöntemle gerçekleştirilen tarımdan alınan verim çok yüksektir.

Buna göre aşağıdaki bölümlerden hangisinde intansif tarım daha az yapılır?

A) Antalya Bölümü
B) Adana Bölümü
C) Güney Marmara Bölümü
D) Konya Bölümü
E) Asıl Ege Bölümü


Çözüm: Konya Bölümü'nde sulama büyük bir sorun olduğu için intansif tarım tam anlamıyla yapılamamaktadır.

Aşağıdaki verilen ürün çiftlerinden hangisinin aynı iklim bölgesinde yetişmesi beklenemez?

Aşağıdaki verilen  ürün çiftlerinden hangisinin aynı iklim bölgesinde yetişmesi beklenemez?

A) Fındık-Pamuk
B) Mısır-Çay
C) İncir-Turunçgil
D) Zeytin-İncir
E) Buğday-Arpa


Çözüm: Verilen ürün çiftlerinden;

B) Mısır-Çay
C) İncir-Turunçgil
D) Zeytin-İncir
E) Buğday-Arpa aynı iklim bölgesinde yetişmektedirler. Ancak fındık ve pamuk farklı iklim bölgesinde yetişmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulanabilen alanların artırılmasına bağlı olarak,

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulanabilen alanların artırılmasına bağlı olarak,

I. kırmızı mercimek
II. zeytin
III. antep fıstığı
IV. pamuk
V. çay

tarım ürünlerinden hangilerinin üretiminde büyük değişim yaşanır?

A) Yalnız IV
B) I ve IV
C) II ve III
D) III ve V
E) IV ve V


Çözüm: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulamaya bağlı olarak zeytin, antep fıstığı, çay üretiminde artış olmayacaktır.

Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin özelliklerinden biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin özelliklerinden biri değildir?

A) Kanunların genelliği ilkesi
B) Kanuni hakim güvencesi
C) Yasama yetkisinin devredilmezliği
D) Düzenli idare ilkesi
E) Yürütmenin işlemlerinin hukuka uygunluğunun yargı organlarının denetimine tabi olması


Çözüm: Hukuk devletinin özellikleri şunlardır;

  • Yasama işlemlerinin yargısal denetime tabi olması
  • Yürütme işlemlerinin yargısal denetime tabi olması
  • Yargının bağımsızlığı
  • Kanuni hakim güvencesi
  • Temel hakların güvence altına alınması
  • Yasaların genel olması
  • Yasaların anayasaya uygunluğu
  • Hukukun genel ilkelerine bağlılık
  • Kuvvetler ayrılığının benimsenmesi
  • Anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı
  • idari faaliyetlerin belirliği ve düzenli idare ilkesi
  • Adil yargılanma hakkının olması
Yasama yetkisinin devredilmezliği ise hukuk devletinin özellikleri arasında yer almaz. 

Hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet göstermez?

I. Çimento
II. Petrol rafinerisi
III. Küçük ev aletleri
IV. Dokuma
V. Seramik

Yukarıda numaralandırılmış endüstri kuruluşlarından hangisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet göstermez?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

Çözüm: Çimento (Mardin), Petrol rafinerisi (Batman), Küçük ev aletleri (Gaziantep), Dokuma (Diyarbakır). GDA Bölgesinde seramik sanayisi yoktur.

İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi olmasında,

İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi olmasında,

I. çevresine göre alçakta olması,
II. denizden gelen nemli rüzgarlara kapalı olması,
III. güneyden gelen çöl rüzgarlarının kurutucu etkisi,
IV. ortalama yükseltinin fazla olması

etmenlerinden hangileri belirleyici olmuştur?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV


Çözüm: İç Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi olmasında çevresine göre alçakta olması, denizden gelen nemli rüzgarlara kapalı olması gibi faktörler etkili olur.

Karadeniz Bölgesi ekonomik etkinliklerinden hangileri bakımından Türkiye'de ilk sırada yer almaz?

Karadeniz Bölgesi

I. arıcılık,
II. balıkçılık,
III. enerji üretimi,
IV. tütün üretimi
V. bakır üretimi

ekonomik etkinliklerinden hangileri bakımından Türkiye'de ilk sırada yer almaz?

A) I,II ve III
B) I, III, IV
C) II, III ve V
D) II, IV ve V
E) III, IV ve V

Çözüm: Karadeniz Bölgesi balıkçılık, bakır üretiminde ilk sırada yer alır.

Açıklaması yapılan endüstri kuruluşlarının yerinin seçiminde aşağıdakilerden hangisi daha fazla dikkate alınmıştır?

Aşağıda Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bazı endüstri kollarının yerleri verilmiştir.

  • Zonguldak (Çaycuma) kağıt fabrikası
  • Giresun (Aksu) kağıt fabrikası
  • Bolu ve Amasya kereste ve sunta fabrikaları
Açıklaması yapılan endüstri kuruluşlarının yerinin seçiminde aşağıdakilerden hangisi daha fazla dikkate alınmıştır?

A) Hammadde kaynağına yakınlık
B) Ulaşım imkanlarının gelişmiş olması
C) Tarım alanlarının dar ve parçalı olması
D) Enerji kaynağına yakınlıka
E) Yer şekillerinin sade olması


Çözüm: Zonguldak, Giresun, Bolu ve Amasya orman varlığının fazla olduğu yerlerdir. Bundan dolayı sanayi, hammaddeye yakın kurulmuştur. 

Türkiye'de sanayi tesisleri genel olarak batı bölgelerinde bulunmaktadır.

Türkiye'de sanayi tesisleri genel olarak batı bölgelerinde bulunmaktadır.

Bu durumun aşağıda verilenlerden hangisine yol açtığı söylenemez?

A) Nüfusun ülke geneline dengesiz dağılmasına
B) Milli gelirin ülke geneline dengesiz dağılmasına
C) Enerji üretiminin sanayi bölgelerinde yapılmasına
D) Altyapı yatırımlarının sanayi bölgelerine daha fazla yapılmasına
E) Sanayi bölgelerine göçlerin yaşanmasına


Çözüm: Sanayi bölgelerinde enerji üretimi değil, enerji tüketimi yaşanır.

Türkiye'de kırsal yerleşimlerin özellikleri ile ilgili yargılarından hangileri yanlıştır?

Türkiye'de kırsal yerleşimlerin özellikleri ile ilgili,

I. Geçim kaynağı madenciliktir.
II. Doğu Karadeniz Bölümü'nde dağınıktır.
III. Kent çevrelerinde yaygınlık gösterir.
IV. Ev yapımında doğal malzeme kullanımı görülür.

yargılarından hangileri yanlıştır?

A) Yanlız II
B) Yalnız IV
C) I ve III
D) II ve III
E) II ve IV

Çözüm: Türkiye'de kırsal yerleşim ile ilgili

II. Doğu Karadeniz Bölümü'nde dağınıktır.
IV. Ev yapımında doğal malzeme kullanımı görülür.

ifadeleri doğrudur. Ancak;

I. Geçim kaynağı madenciliktir.
III. Kent çevrelerinde yaygınlık gösterir.

ibareleri yanlıştır. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık gibi faaliyetlerin olduğu kırsal yerleşmelerde unutulmamalıdır. Ayrıca kent çevresinde değil genelde kentten uzakta kurulurlar.

Türkiye'de hızlı nüfus artışından aşağıdakilerden hangisinin en az etkilenmesi beklenir?

Türkiye'de hızlı nüfus artışından aşağıdakilerden hangisinin en az etkilenmesi beklenir?

A) Kalkınma hızı
B) İç ve dış göçler
C) İşsizlik oranı
D) Kadın ve erkek nüfus oranı
E) Doğal kaynak kullanımı


Çözüm: Hızlı nüfus artışı kadın ve erkek nüfus oranını fazla etkilemez. Nüfus miktarı cinsiyet durumu üzerinde de etkili olmaz.

Türkiye'de yıllık sıcaklık farklarının doğuya gidildikçe artış göstermesi, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Türkiye'de yıllık sıcaklık farklarının doğuya gidildikçe artış göstermesi, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A) Hakim rüzgar yönü ile
B) Yükseltiyle
C) Dağların uzanış doğrultusuyla
D) Basınç koşullarıyla
E) Yağış rejimi le


Çözüm: Sıcaklık farkının artmasının sebebi Türkiye'nin yükseltisinin doğuya doğru artmasıdır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yaz mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nden daha sıcak olması,

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yaz mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nden daha sıcak olması,

I. güneş ışınlarının yere düşme açısı,
II. karasallık derecesi,
III. buharlaşma şiddetinin fazla olması,
IV. havanın nem taşıma kapasitesinn fazla olması

faktörlerinden hangileri ile açıklanabilir?

A) Yanlız II
B) Yanlız III
C) I ve II
D) II ve III
E) II ve IV

Çözüm: Anadolu Bölgesi'nin yaz mevsiminde Akdeniz Bölgesi'nden daha sıcak olmasında güneş ışınlarının yere düşme açısı,buharlaşma şiddetinin fazla olması,havanın nem taşıma kapasitesinn fazla olması gibi etkenlerin herhangi bir etkisi yoktur. bu iki bölgenin sıcaklıklarının farklı omasının temel nedeni Güney Doğu Anadolu'nun karasal olması ile ilgilidir.

Aşağıdakilerden hangisinde volkanik araziler daha geniş yer kaplar?

Aşağıdakilerden hangisinde volkanik araziler daha geniş yer kaplar?

A) Ergene Bölümü
B) Antalya Bölümü
C) Orta Kızılırmak Bölümü
D) Yukarı Sakarya Bölümü
E) Orta Fırat Bölümü

Çözüm: Ergene, Antalya, Yukarı  Sakarya ve Orta Fırat bölümlerinde volkanik araziye rastlanmaz. Ancak Orta Kızılırmak Bölümü'nde ise volkanik arazi oldukça geniştir.


İsmet İnönü zamanında açılan Köy Enstitülerinin kuruluş amaçların arasında aşağıdakilerden hangisinin bulunduğu söylenemez?

İsmet İnönü zamanında açılan Köy Enstitülerinin kuruluş amaçların arasında aşağıdakilerden hangisinin bulunduğu söylenemez?

A) Öğrencilere mesleki beceriler kazandırmak
B) Köylerde yaşayan insanların kültür düzeylerini yükseltmek
C) Tarımsal konuların çözümüyle ilgili çalışmalar yapmak
D) Köy halkına sağlık konusunda bilgiler vermek
E) Öğrencilere sadece ilkokul düzeyinde bilgiler vermek


Çözüm: Köy Enstitüleri 1940'tan itibaren kurulan önemli eğitim kurumlarındandır. Bu kurumların kurulmasında öğrencilere sadece ilkokul düzeyinde bilgiler vermek gibi bir amaç yoktur. Bununla birlikte Köy Enstitüleri uzun yıllar çok amaçlı olarak çalışmıştır.

Atatürk döneminde kurulan partiler - kpss genel kültür

I. Ahali Cumhuriyet Fırkası
II. Amele ve Çiftçi Fırkası
III. Milli Kalkınma Partisi

Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde kurulan partiler arasında yer almaz?

A) Yanlız I
B) Yanlız III
C) Yanlız I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde kararlarından hangileri yer almıştır?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde

I. Yabancı savaş gemilerinin Boğazlardan geçişleri serbesttir.
II. Yabancı ticaret gemilerinin Boğazlardan geçişleri sınırlıdır.
III. Türkiye savaşa girer veya savaş tehlikesi ile karşılaşırsa Boğazları istediği gibi açıp kapatabilecektir.

kararlarından hangileri yer almıştır?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I, II ve III


Çözüm: 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye Boğazlarda tam egemenlik sağlamıştır. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde "Türkiye'nin savaşa girmesi durumunda veya savaş tehlikesi karşısında boğazları istediği gibi açıp kapatabileceği" kararı yer almaktadır. Bu sözleşme yabancı ticaret gemilerinin Boğazlardan serbestçe geçebilmesi ve yabancı savaş gemilerinin geçişlerinin sınırlandırılması konuları da bulunmaktadır.

gelişmelerinden hangileri, ülkemizdeki ikili uygulamalara son verme amacı ile gerçekleştirilmiştir?

Cumhuriyet Dönemi'nde yaşanan,

I. Medeni Kanun'un kabulü,
II. Aşar vergisinin kaldırılması,
III. Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulü,

gelişmelerinden hangileri, ülkemizdeki ikili uygulamalara son verme amacı ile gerçekleştirilmiştir?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III


Çözüm: Cumhuriyet Döneminde yapılan bir çok uygulamada ülkede yaşanan ikili uygulamalara son vermek amaçlanmıştır.

- Medeni Kanun'un kabulü hukuk alanındaki ikilikleri,
- Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabulü eğitim alanındaki ikilikleri önlemeye yöneliktir.

Ancak aşar vergisinin kaldırılmasında ikili uygulamaları giderme amacı bulunmamaktadır. Amaçi halkın sırtına önemli bir yük olan bu vergiyi kaldırarak tarımsal üretimi artırmaktır.

Avrupalı devletlerin ham madde kaynağı ve pazarı haline gelmesini engellemede önemli ölçüde etkili olmuştur?

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu topraklarının, Avrupalı devletlerin ham madde kaynağı ve pazarı haline gelmesini engellemede önemli ölçüde etkili olmuştur?

A) Teşvik-i Sanayi Kanunu'nun çıkarılması
B) Aşar vergisinin kaldırılması
C) Kapitülasyonların kaldırılması
D) Azınlıkların Türk vatandaşı sayılması
E) Kabotaj Kanunu'nu çıkarılması

Çözüm: Anadolu topraklarının Avrupa devletleri tarafından ham madde kaynağı ve pazar olarak görülmesinde en önemli unsur Osmanlı Devleti Döneminde Avrupalı devletlere tanınan kapitülasyon haklarıdır. Lozan Barış Antlaşması'nda kapitülasyonların tamamen kaldırılması, bu durumu önemli ölçüde engellemiştir.

hangisi ile yüksek öğretim alanında çalışmalarda bulunarak her dalda öğretim elemanı yetiştirilmiş

Yeni Türk devletinde yapılan aşağıdaki inkılaplardan hangisi ile yüksek öğretim alanında çalışmalarda bulunarak her dalda öğretim elemanı yetiştirilmiş ve akademik kariyer yapma işi kanunla düzenlenmiştir?

A) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkarılması
B) Tekke ve zaviyelerin kapatılması
C) Medreselerin kapatılması
D) Üniversite reformunun yapılması
E) Türk Tarih Kurumunun kurulması

Çözüm: Yeni Türk devletinde yüksek öğretim alanında çalışmalarda bulunulması, öğretim elemanı yetiştirilmesi ve akademik kariyer işlerinin düzenlenmesi üniversite reformunun yapılması ile ilgili çıkarılan kanunlarla düzenlenmiştir.

Yüksek yargı organlarından bir tanesi olan Danıştay kaç daireden oluşmaktadır?

Yüksek yargı organlarından bir tanesi olan Danıştay kaç daireden oluşmaktadır?

A) 11
B) 12
C) 13
D) 14
E) 15

Cevap  E

2014 yılında Danıştay'ın kaçıncı kuruluş yıldönümü kutlanmıştır?

2014 yılında Danıştay'ın kaçıncı kuruluş yıldönümü kutlanmıştır?

A) 142
B) 144
C) 146
D) 148
E) 150

Cevap  C

İstanbulda Kurulan ilk banka aşağıdakilerden hangisidir?

İstanbulda Kurulan ilk banka aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Osmanlı Bankası
B) Ziraat Bankası
C) İstanbul Bankası
D) Emniyet Sandığı
E) Memleket Sandıkları

Atatürk'ün aşağıdaki ilkelerinden hangisiyle daha yakından ilgilidir?

17 Şubat 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde farklı sosyal gruplardan insanların katılmış olması, Atatürk'ün aşağıdaki ilkelerinden hangisiyle daha yakından ilgilidir?

A) Halkçılık
B) Laiklik
C) Devletçilik
D) Milliyetçilik
E) İnkılapçılık

Cevap  A

Serbets Cumhuriyet Fırkası ile Cumhuriyet Halk Fırkası

Serbets Cumhuriyet Fırkası ile Cumhuriyet Halk Fırkası,

I. Cumhuriyetçiliğe bağlılık,
II. Seçim sistemi,
III. Ekonomi politikası,

konularından hangilerinde farklı uygulamaları savunmuşlardır?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve III
E) II ve III

Cevap  E

TBMM Hükümetince 8 Kasım 1920'de Moskova'ya büyükelçi olarak atanan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Batı cephesi komutanı iken TBMM Hükümetince 8 Kasım 1920'de Moskova'ya büyükelçi olarak atanan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bekir Sami
B) Kazım Karabekir
C) Ali Fuat Cebesoy
D) İsmet İnönü
E) Celal Bayar

Cevap  C

Milli Mücadele sırasında Güney Cephesi'nin kapanmasında ve Hatay dışında

Milli Mücadele sırasında Güney Cephesi'nin kapanmasında ve Hatay dışında bugünkü güney sınırının belirlenmesinde,

I. Başkomutanlık,
II. Sakarya,
III. II. İnönü

muharebelerinden hangilerinin etkisi olmamıştır?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III

Cevap  A

Sovyet Rusya ile TBMM'nin birbirlerinin bağımsızlıklarını tanıdıkları ve

Sovyet Rusya ile TBMM'nin birbirlerinin bağımsızlıklarını tanıdıkları ve siyasi arenada birlikte hareket etme kararı aldıkları antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kars
B) Gümrü
C) Moskova
D) Berlin
E) Batum

Cevap  C

Milli Mücadele'nin kazanılmasını geciktiren ayaklanmalardan biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi milli kuvvetleri gereksiz yere meşgul edip hırpalayarak Milli Mücadele'nin kazanılmasını geciktiren ayaklanmalardan biri değildir?

A) Ali Batı
B) Anzavur
C) Cemil Çeto
D) Nasturi
E) Bozkır

Cevap  D

Misak-ı Milli'nin hazırlanarak Osmanlı Mebusan Meclisinde ilan edilmesinde,

Misak-ı Milli'nin hazırlanarak Osmanlı Mebusan Meclisinde ilan edilmesinde,

I. Amasya Görüşmeleri'nin yapılması
II. Temsil Heyetinin toplanması,
III. Dizenli ordunun kurulması,

gelişmelerden hangilerinin etkisi olmamıştır?

A) Yalnız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III

Cevap  C

Tarih şüphesiz bu kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir

Mustafa Kemal'in kapanış konuşmasında "...Tarih şüphesiz bu kongremizi ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir." sözleri ile ifade ettiği kongre aşağıdakilerden hangisidir?

A) Alaşehir
B) Nazilli
C) Erzurum
D) Balıkesir
E) Pozantı

Cevap  C

22 Haziran 1919'da yayımlanan Amasya Genelgesi'nde aşağıdaki konu başlıklarından hangisinin yer aldığı söylenemez?

22 Haziran 1919'da yayımlanan Amasya Genelgesi'nde aşağıdaki konu başlıklarından hangisinin yer aldığı söylenemez?

A) Erzurum'da toplanacak kongre
B) İstanbul'un resmen işgali
C) Milli Mücadele'nin yöntemi
D) Milli Mücadele'nin gerekçesi
E) Sivas'ta toplanacak milli kongre

Cevap  B

Sevr Antlaşması'nı imzalamak üzere Paris'e gönderilen heyet içerisinde...

Sevr Antlaşması'nı imzalamak üzere Paris'e gönderilen heyet içerisinde,

I. Rıza Tevfik
II. Ali Fuat
III. Reşat Halis

isimlerinden hangilerinin varlığından söz edilemez?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III

Cevap  B

Sykes-Picot, Petrograd, Balfour, Mac Mahon

Osmanlı topraklarını paylaşım projeleri olarak bilenen aşağıdaki antlaşmalardan hangisinde İngilizler ile Araplar arasında işbirliği sağlanmıştır?

A) Sykes-Picot
B) Mac Mahon
C) Petrograd
D) Balfour
E) Londra

Cevap  B

II. Balkan Savaşı sonucunda, devletlerinden hangileri Bulgaristan'dan toprak kazanmamıştır?

II. Balkan Savaşı sonucunda,

I. Yunanistan
II. Osmanlı
III. Rusya

devletlerinden hangileri Bulgaristan'dan toprak kazanmamıştır?

A) Yalnız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve III
E) II ve III

Cevap  C

Meşrutiyet yönetimini sonlandırma amacıyla çıkarılan 31 Mart Ayaklanması

Meşrutiyet yönetimini sonlandırma amacıyla çıkarılan 31 Mart Ayaklanması,

I. Avcı Taburları,
II. İttihat ve Terakki Cemiyeti,
III. Ahrar Fırkası

gruplarından hangileri tarafından desteklenmiştir?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III

Cevap  E

Hangilerinin yaşanmasında 1830 ve 1848 ihtilallerinin etkisinden söz edilebilir?

1830 ve 1848 yılında Avrupa'yı sarsan ihtilaller özgürlük, milliyetçilik gibi düşüncelerin yaşama geçirilmesi amacıyla çıkarılmıştır.

Buna göre Osmanlı Devleti'nde,

I. Babıali Baskını,
II. Islahat Fermanının ilanı
III. 31 Mart isynı

olaylarından hangilerinin yaşanmasında 1830 ve 1848 ihtilallerinin etkisinden söz edilebilir?

A) Yalnız I
B) Yanlız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III


Cevap  B

Osmanlı Devleti'nde aşağıdakilerden hangisi ile ilgili çalışmalara ilk olarak Tanzimat Döneminde başlanmıştır?

Osmanlı Devleti'nde aşağıdakilerden hangisi ile ilgili çalışmalara ilk olarak Tanzimat Döneminde başlanmıştır?

A) Para basılması
B) Batı tarzı okullar açılması
C) Bankaların kurulması
D) Esnafın örgütlenmesi
E) Avrupa'ya öğrenci gönderilmesi

Cevap  C

Avrupalı devletler, Türk-Ermeni ilişkilerine müdahale etme hakkı elde etmiştir?

Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile Avrupalı devletler, Türk-Ermeni ilişkilerine müdahale etme hakkı elde etmiştir?

A) Berlin
B) Küçük Kaynarca
C) Yaş
D) Hünkar İskelesi
E) Balta Limanı


Cevap  A

Osmanlıcılık düşüncesinin başarısız olmasında...

Osmanlı halkının din ve mezhep ayrımı gözetilmeksizin devlet nazarında şahsi haklar bakımından eşit tutulması olarak ifade edilen Osmanlıcılık düşüncesinin başarısız olmasında,

I. Ülkede yaşanan milliyetçilik isyanının durmaması,
II. Güçlü devletlerin azınlıkları korumayı devam ettirmesi,
III. Osmanlı Devleti'nin Paris Antlaşması ile bir Avrupa devleti sayılması

durumlarından hangilerinin etkisi olmuştur?

A) Yanlız I
B) Yanlız II
C) Yanlız III
D) I ve II
E) I ve III


Cevap D

gelişmelerinden hangileri, kapitülasyonların olumsuz etkilerine karşı önlem alındığını göstermektedir?

Osmanlı Devleti'nde XVIII. yüzyılda yaşanan,

I. Avrupa'da sürekli elçiliklerin açılması,
II. Resmi devlet matbaasının kurulması,
III. yerli malı tüketiminin teşvik edilmesi,

gelişmelerinden hangileri, kapitülasyonların olumsuz etkilerine karşı önlem alındığını göstermektedir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yanlız III
D) I ve III
E) II ve III


Cevap C

Osmanlı Devleti'nde eyaletler; saliyaneli, saliyanesiz ve ayrıcalıklı olmak üzere üçe ayrılmıştır

Osmanlı Devleti'nde eyaletler; saliyaneli, saliyanesiz ve ayrıcalıklı olmak üzere üçe ayrılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi saliyanesiz eyaletlerin özelliklerindendir?

A) İltizam usulu uygulanmıştır.
B) Subaşı tarafından yönetilmişlerdir.
C) Eyalet topraklarının vergi geliri, devlet memurlarına maaş karşılığı olarak verilmiştir.
D) Devlet buralardan saliye adıyla yıllık vergi toplamıştır.
E) Devlet, nakit ihtiyacı olduğunda bu sistemi sıklıkla uygulamıştır.


Cevap C

Divan-i Hümayun'deki üyelerden hangisi kalemiye sınıfına dahildir?

Divan-i Hümayun'deki üyelerden hangisi "kalemiye" sınıfına dahildir?

A) Kazasker
B) Sadrazam
C) Reisülküttap
D) Kaptan-ı Derya
E) Kubbealtı vezirleri
 
Cevap C

Maraş ve çevresinde aşağıdaki beyliklerden hangisine ait mimari yapıların varlığından söz edilebilir?

Maraş ve çevresinde aşağıdaki beyliklerden hangisine ait mimari yapıların varlığından söz edilebilir?

A)Candaroğulları
B)Dulkadiroğulları
C)Karesioğulları
D)Menteşeoğulları
E)Germiyanoğulları
 
Cevap B

Aşağıdakilerden hangisinin fethedilmesi ile Karadeniz Türk Gölü haline gelmiştir?

Aşağıdakilerden hangisinin fethedilmesi ile Karadeniz Türk Gölü haline gelmiştir?

A) Trabzon
B) Kıbrıs
C) Sinop
D) Kırım
E) Boğdan

Cevap D

Osmanlı Devleti'nde ilk denizcilik faaliyetleri hangi padişah döneminde başlamıştır?

Osmanlı Devleti'nde ilk denizcilik faaliyetleri hangi padişah döneminde başlamıştır?

A) Orhan Bey
B) Osman Bey
C) I. Murat
D) II. Murat
E) Yıldırım Beyazıt

Cevap A

Kırım ne zaman fethedilmiştir?

Kırım ne zaman fethedilmiştir?

A) 1472
B) 1473
C) 1474
D) 1475
E) 1477

Cevap E

Kırım aşağıdaki padişahlardan hangisi tarafından fethedilmiştir?

Kırım aşağıdaki padişahlardan hangisi tarafından fethedilmiştir?

A) II. Beyazıt
B) Yavuz Sultan Selim
C) Fatih Sultan Mehmet
D) Kanuni Sultan Süleyman
E) II. Abdülhamit

Cevap C

Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile Süleyman Şah Türbesi Türkiye toprağı sayılmıştır?

Aşağıdaki antlaşmalardan hangisi ile Süleyman Şah Türbesi Türkiye toprağı sayılmıştır?

A) Atina Antlaşması
B) Mondros Ateşkes Antlaşması
C) Gümrü Antlaşması
D) Ankara Antlaşması
E) Kars Antlaşması

Cevap

D

Türkiye Cumhuriyeti toprağı olan Süleyman Şah Türbesi ve içindebulunduğu alan aşağıdaki ülkelerden hangisindedir?

Türkiye Cumhuriyeti toprağı olan Süleyman Şah Türbesi ve içinde bulunduğu alan aşağıdaki ülkelerden hangisindedir?

A) Bulgaristan
B) Iran
C) Suriye
D) Iraz
E) Azerbaycan

Cevap

C

Türkiye'nin İlk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu aşağıdakilerdenhangisidir?

Türkiye'nin İlk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hürkuş- 1
B) Dönence
C) Göktürk - 2
D) Meltem - 2
E) Göktürk - 1

[DDET Cevap]Cevap: C [/DDET]

KPSS Güncel Bilgiler 2014

* 2014 Dünya Bayanlar Voleybol Şampiyonası İtalya'da yapılacaktır.
* Oyuncu Tuba Büyüküstün UNICEF tarafından "İyi Niyet Elçisi" seçildi.
* Türkiye'nin 7 bin 20 metre ile en uzun otoyol tüneli olma özelliğini taşıyan İstanbul-Bursa-İzmir otobanının bir
parçası Samanlı Tüneli açıldı.
* Kırım Tatar Milli Meclis Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
tarafından Cumhuriyet Nişanı verildi.
* TÜRKSOY 2014 Yılını Mahtumkulu Firaki Yılı ilan etti.
* Türkiye'nin ilk havadan ihbar ve kontrol uçağı HİK'tir.
* Üç Yol filmi İran’da yapılan Fajr Film Festivali'ninde film ödül aldı.
* 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı İstanbul'da yapıldı.
* Birleşmiş Milletler Denetleme Kurulu Başkanlığı'na Cihan Terzi getirildi.
* Türkiye'de 2007-2013'de 9.Kalkınma plânı uygulandı,2014-2018 yılları arasında 10.Kalkınma plânı
uygulanacak.
* Dünya’da ilk kez bir kuyruklu yıldıza inmeyi başaran Uzay aracı Rosetta’dır.
* Londra Türk Film Festivali “2014 Yaşam Boyu Başarı” ödülünü de, Serra Yılmaz’a verdi.
* 6.Medeniyetler İttifakı Forumu, Endonezya’da yapılacaktır..
* Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) ile Ortak Üyelik Anlaşması imzaladı.
* İslam Zirvesi Konferansı 2014 yılında Türkiye'de yapılacaktır.
* 2014 Avrupa Kültür Başkentleri Umea ve Riga oldu.
* Filipinler'de 40 yıllık iç savaş Mart 2014'te yapılan anlaşma ile sona erdi.
* 25. Arap Birliği Zirvesi Mart 2014 'te Kuveyt'te düzenlendi.Üye Suriye katılmadı.
* AB'ye üye olmayı reddeden İzlanda, üyelik başvurusunu geri çekti.
* 14 Nisan 2014'te Kültür Bakanlığı Mehter Takımı 97 yıl sonra Kudüs'e girdi
* Malezya ile Türkiye arasında vizeler kalktı.
* Avrupa Halter Şampiyonası 2014 Nisan'da İsrail'de yapıldı.
* Afganistan’da Mayıs 2014'te heyelan sonucu 2100 kişinin hayatını kaybetti.
* Tayland'da ordu askeri darbe yaptı.
* Mescid-i Aksa Çocuk Festivali,Filistin İslam Hareketi tarafından Kudüs'te kutlandı
* Boston Türk Film Festivali'nde,Türk yönetmen Reis Çelik'e mükemmellik ödülü verildi
* Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını resmen tanıyan ilk devlet Kazakistan oldu.
* 2014 TRT Belgesel Ödüllerinde En İyi Film Ödülü Fırtına(Storm) filmine verildi. (Yönetmeni: Aydın Kapancık)
* 2014 NATO Zirvesi İngiltere’de yapıldı.
* G-7 2014 yılında (Belçika)Brüksel’de toplandı. (Haziran 2014)
* İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı Abdullah GÜL'dür
* AGİT (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) 2014 dönem başkanı İsviçre’dir.
* Avrupa Konseyi tarafından ödüle layık görülen yönetmen “Elmas Arus”’tur.
* Suriye için başlatılan Uluslararası yardım kampanyasının adı ‘Sana İhtiyacım Var’dır.
* Mart 2014'te 5. Yargı Reformu Paketi yürürlüğe girdi.
* Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi üye ülkeleri; Türkiye,Azerbaycan,Kırgızistan ve Kazakistandır.
Merkezi istanbul'dur.Genel Sekreter:Halil Akıncı
Konseyin 4. Zirvesi Haziran 2014'de Bodrum’da düzenlendi.
* Askere alma yaşı 20 den 21'e çıkarıldı.
* Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez hayatını kaybetti.
2014 Nisan TÜİK verilerine göre Türkiye İhracat sıraması 1. Almanya,2. Irak, 3. İngiltere
olurken ithalat sıralaması ise; 1. Rusya, 2. Almanya, 3.Çin 4. ABD oldu.
* 2014 yılı Çin’de At Yılı ilan edildi.
* 'Atatürk - Modern Türkiye'nin Kurucusu' kitabının yazarı İngiliz Andrew Mango hayatını kaybetti. * IMF’ye
göre en borçlu ülke ABD’dir.
* 2014-2015 yıllar için Arap Dünyası Turizm Başkentleri Erbil (Irak) ve Şarika (Birleşik Arap Emirlikleri) seçildi.
* OPEC Petrol Bakanları toplantısı Viyana’da yapıldı.
* İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'ye 5 milyar$ insani yardım yapacağını bildiren FAS’tır.
* 2014 Nobel Ödülleri (14 Ekim 2014):
Edebiyat Ödülü :Patrick Modiano, Ekonomi Ödülü : Jean Tirole,
Barış Ödülü : Malala Yousafzai(Pakistanlı bir aktivist), Kailash Satyarthi: Hintli aktivist,
Kimya Ödülü : Stefan Hell, Eric Betzig, William Moerner
Fizik Ödülü : Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, Shuji Nakamura
Fizyoloji/Tıp : John O'Keefe, May-Britt Moser, Edvard Moser
* 51. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En iyi film ödülünü “Kuzu” (Yapımcı :Kutluğ Ataman) aldı.
* 2014 yılı doğurganlık oranı en yüksek il Şanlıurfa oldu.
*Kelebeğin Rüyası filmi, İtalya’da film festivalinde en iyi film dalında birincilik ödülünü aldı.
* 30.Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupasını Pınar Karşıyaka kazandı.
* 2014 Eylül’de yeni NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg görevine başladı.
* Bolivya meclisi İsrail’i terörist devlet statüsüne aldığını ilan etti.
* Ülkemizin 3. hızlı tren hattı Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı açıldı.
* İsrail saldırısında hayatını kaybedenler için Türkiye’de 3 günlük yas ilân edildi.
* 2014 Dünya Kupasını Almanya kazandı. * Letonya euro kullanmaya başladı.
* ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen oldu.(İlk kadın FED başkanıdır.)
* 2014 Dünya Futbol Şampiyonası Brezilya’da yapılacaktır.
* Bursa ve Trabzon AB Yeşil Başkent Ödülü aldı.Fakat 2014 Avrupa Yeşil Başkenti Kopenhag seçildi.
* UNESCO tarafından 2014 Dünya Kitap Başkenti Pork Harkort(Nijerya) seçildi.
* UNSECO 2014 yılını Halide Edip Adıvar,Matrakçı Nasuh,İsmail Gaspıralı yılı ilân etti.
* 2014 yılı Türkiye’de İran Yılı olarak kutlanacaktır.
* Temmuz 2014'te Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'e göre Türkiye’nin cari açığının en
büyük payını Petrol oluşturuyor.
* Avrupa Konseyi 2014 Müze Ödülü Bayburt Baksı Müzesi'ne verilmiştir.
* G-20 Zirvesi Avusturalya’da yapılacaktır.2014 dönem başkanı Avusturalya’dır
Dünyanın en büyük güneş enerji santrali ABD'de (California) 2014'te açıldı.
* 2014 yılı Türk-Alman Bilim Yılı ilan edildi. * Atatürk'ün yatı Savarona müze oldu.
* Çin'in süper bilgisayarı Tienhı-2, dünyanın en hızlı bilgisayarı üçüncü kez birinci oldu.
* Otokar TULPAR zırhlı aracı,ilk milli zırhlı araç olarak olarak üretti.
* TÜRKSAT-4A uydusu Şubat 2014'te Kazakistanın Baykonur uzay üssünden fırlatıldı.
* Türkiye'nin ilk metro köprüsü Haliç Metro Geçiş Köprüsü açıldı.
* Makedonya'da Türkçe resmi dil oldu.
* Mart 2014'te Malezya’dan Çin’in başkenti Pekin’e gitmekte olan uçak Okyanusa düştü.
* 17.Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul'da yapıldı.
* OECD araştırmasına göre en mutsuz ülke Türkiye, en mutlu ülke Avustralya oldu.
* Finlandiya Helsinki'deki 2014 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Türk güreşçi Taha Akgül altın madalya
kazandı.Rıza Kayaalp ise Altın madalya kazanarak 4. Kez Avrupa Şampiyonu oldu.
* AB Dönem Başkanlıkları 2014’te 1. Altı ay Yunanistan, 2. Altı ay İtalya yapacaktır.
* Birleşmiş Milletler(UNESCO) 2014 yılını Kristal Bilimi Yılı ilan etti.
* Türkiye’nin en uzun (dünyada 5.uzunlukta) sulama tüneli (Şanlıurfa)Suruç Tüneli açıldı.
* Dr.Mehmet Mutaf sadece hastanın kendi dokularını kullanarak yüz nakli gerçekleştirdi.(Dünya'da ilk)
* Mart 2014'te Rusya’nın Kırım’ı işgal edince Rusya’nın G-8 üyeliği askıya alındı.
* Fenerbahçe Erkek Voleybol ile Kadın Voleybol takımları Avrupa Şampiyonu oldu.
* 2014 Nisan'da FIBA Kadınlar Basketbol Avrupa Ligi şampiyonu Galatasaray oldu.
* Hakkari’nin Çukurca’da Irak sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı Nisan 2014'te açıldı.
* 2014 Pulitzer ödülünü Amerikan Washington Post ve İngiliz The Guardian gazeteleri aldı.
* Suriye’deki çatışmaları durdurmak için Cenevre’de (İsviçre) konferans toplandı.
* Dünyada ilk uygulanacak deniz boru hattı ile su sağlayacak “KKTC Su Temin Projesi” başladı
* G-7 Ülkelerinin Nükleer Güvenlik Zirvesi (Hollanda) Laheyde toplandı.
* Kırım yeni ismi "Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi" oldu.

Tuzlu Akarsu olarak da bilinen Türkiye'nin en uzun nehri aşağıdakilerden hangisidir?

Tuzlu Akarsu olarak da bilinen Türkiye'nin en uzun nehri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeşilırmak
B) Kızılırmak
C) Büyük Menderes
D) Sakarya
E) Seyhan

[DDET Cevap]Cevap: B [/DDET]

2013 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras başkenti olarak seçilen il aşağıdakilerden hangisidir?

2013 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras başkenti olarak seçilen il aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eskişehir
B) Erzurum
C) Erzincan
D) Bursa
E) Manisa

[DDET Cevap]Cevap: A [/DDET]

2014 Kış Olimpiyatları aşağıdaki şehirlerden hangisinde yapılmıştır?

2014 Kış Olimpiyatları aşağıdaki şehirlerden hangisinde yapılmıştır?

A) Nagano
B) Vancouver
C) Torino
D) Sochi
E) Salt Lake City

[DDET Cevap]Cevap: D [/DDET]

2014 Kış Olimpiyatları aşağıdaki ülkelerin hangisinde yapılmıştır?

2014 Kış Olimpiyatları aşağıdaki ülkelerin hangisinde yapılmıştır?

A) İngiltere
B) Türkiye
C) Rusya
D) Hollanda
E) Canada

[DDET Cevap]Cevap: C [/DDET]

Versay, Sevr, Nöyyi

I. Versay
II. Sevr
III. Nöyyi

Yukarıdakilerden hangileri, taslağı Paris Barış Konferansı'nda hazırlanan barış antlaşmalarından değildir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

[DDET Cevap]Cevap: B [/DDET]

Erzurum Kongresi'nin aşağıdaki kararlarından hangisi, İstanbul Hükümeti'nin halka karşı sorumluluklarını yerine getiremediğini vurgulamaktadır?

Erzurum Kongresi'nin aşağıdaki kararlarından hangisi, İstanbul Hükümeti'nin halka karşı sorumluluklarını yerine getiremediğini vurgulamaktadır?

A) Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.
B) Geçici bir hükümet kurulmalıdır.
C) Manda ve Himaye kabul edilemez.
D) Mebusan meclisi derhal toplanmalıdır.
E) Ulusal irade padişahlık ve halifelik makamını kurtaracaktır.

[DDET Cevap]Cevap: B  [/DDET]

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasında

Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasında,

I. Rusya'nın savaştan çekilmesi,
II. İstanbul Hükümetinin Wilson ilkelerine güvenmesi,
III. İzmir'in işgal edilmesi

durumlarından hangisinin etkisi olmamıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

[DDET Cevap]Cevap: E [/DDET]

Rusya 1978 Berlin Antlaşması ile ele geçirdiği, Kars, Ardahan, Batum

Rusya  1978 Berlin Antlaşması ile ele geçirdiği,

I. Batum,
II. Ardahan,
III. Kars,

şehirlerinden hangilerini, I. Dünya Savaşı devam ederken Osmanlı Devleti'ne geri vermek zorunda kalmıştır?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

[DDET Cevap]Cevap: E [/DDET]

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin İtalya ile Uşi Antlaşması'nı imzalamasında etkili olduğu söylenebilir?

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin İtalya ile Uşi Antlaşması'nı imzalamasında etkili olduğu söylenebilir?

A) İttihat ve Terakki'nin yönetimi ele geçirmesi
B) Arnavutluk'un bağımsız olması
C) I. Balkan Savaşı'nın başlaması
D) Osmanlıcılık fikrinin önemini kaybetmesi
E) I. Dünya Savaşı'nın başlaması

[DDET Cevap]Cevap: C [/DDET]

Aşağıdaki akımlardan hangisi; devletin ancak dili, soyu, ve ülküsü bir olan topluma dayanarak yaşayabileceğini savunmuştur?

XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra Osmanlı Devleti'nde dağılmayı önleme amacı ile ortaya çıkan fikir akımları daha da belirginleşmiştir.

Aşağıdaki akımlardan hangisi; devletin ancak dili, soyu, ve ülküsü bir olan topluma dayanarak yaşayabileceğini savunmuştur?

A) Osmanlıcılık
B) İslamcılık
C) Türkçülük
D) Batıcılık
E) Ademimerkeziyetçilik

[DDET Cevap]Cevap: C [/DDET]

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin iç ticareti azınlıkların, dış ticaret ise yabancıların eline geçmiştir.

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin iç ticareti azınlıkların, dış ticaret ise yabancıların eline geçmiştir.

Buna göre Osmanlı Devleti ile ilgili,

I. Sanayi toplumu olma yolundadır.
II. Dış ticaret hacmi büyümüştür.
III. Ekonomik bağımsızlığını kaybetmiştir.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

[DDET Cevap]Cevap: C [/DDET]